Přihlásit

Myslivci na letošních honech zatím nehřešili (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ti, kteří pijí, mohou na čas přijít o zbraň. Ti nepolepšitelní o zbrojní průkaz

Plzeňsko
Policisté se opět zaměřují na myslivecké hony. Svými nečekanými návštěvami jsou už známí, a tak si lovci, zdá se, dávají rok od roku větší pozor, aby se se zákonem nedostali do křížku.
Vloni se jeden myslivec před honem posilnil alkoholem, jiný vyrazil střílet bez průkazu zbraně. Letos zatím nimrodi všechny kontroly ustáli s čistým štítem.
Jak takové policejní návštěvy vypadají v praxi, popisuje mluvčí Ivana Telekešová. "Všichni účastníci honů musí policistům předložit zbrojní průkaz, průkaz zbraně a lovecký lístek. Policisté ale samozřejmě také kontrolují oprávnění a další povinnosti myslivců. Například zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, jakým způsobem do místa honu přepravují zbraně, dobu platnosti zbrojního průkazu nebo technický stav zbraně," líčí Telekešová.
Pokuty pro myslivce hříšníky nejsou malé. "Hrozí sankce až do výše padesáti tisíc korun," upozorňuje mluvčí. "Policisté v tomto roce zatím žádné pochybení řešit nemuseli. V kontrolách pokračují i nadále," dodává Telekešová (jak vypadaly loňské kontroly, najdete v tabulce).
Jednatelka Oblastního mysliveckého spolku Plzeň Marcela Košařová říká, že pro myslivce by mělo být vyhýbání se alkoholu automatické. "Stejně jako nepijí, když jedou autem, neměli by pít, když zacházejí se zbraní. My na dodržování těchto pravidel upozorňujeme, ale je na pořadateli každého honu, aby je ohlídal," podotýká Košařová.
Myslivcům pod vlivem alkoholu mohou policisté dát pokutu a sebrat zbraň. Nepolepšitelný myslivec, který už má na kontě více podobných přestupků, pak může přijít o zbrojní průkaz.

***
Kontroly v číslech
V roce 2012 zkontrolovali policisté 676 myslivců a 600 zbraní na 80 honech. Při kontrolách zjistili dva přestupky - jeden myslivec nadýchal alkohol, jiný neměl průkaz zbraně. . V roce 2013 policisté zatím (do včerejška) provedli 25 kontrol 224 lovců a stejného počtu zbraní. Na přestupek nenarazili.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.