Přihlásit

Brontosauři chystají ptačí ubytování. Pro žluny i brhlíky (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mikulčice
Více než deset let pravidelně na podzim vyrážejí dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus do lesů Mikulčického luhu. Jejich cíl? Podpořit hnízdění různých druhů ptactva tím, že jim zajistí vhodné podmínky pro život i rozmnožování.
Patnáct dobrovolníků při Akci příroda vyvěšovalo ptačí budky a čistilo ty, které již ptáci obydleli. "Letos díky aktivitě přibylo pětadvacet nových ptačích budek. Vyčistili jsme jich pak více než stovku. Dohromady je jich v lužních lesích kolem sto padesáti," sdělil organizátor akce Dominik Grohmann.
Čištění podle něj spočívá v tom, že dobrovolníci zbaví ptačí obydlí trusu i starého hnízda, aby mohli ptáci na jaro snášet do nového. "Součástí akce je i monitoring zahnízdění, ze kterého vyplývá, že ptáci zplodí potomky v osmdesáti procentech budek," doplnil Grohmann. Jako hlavní problém v Mikulčickém luhu vidí nedostatek hnízdicích dutin pro ptactvo. V tamním lese přitom žijí brhlíci, strakapoudi, krutihlavové, holubi doupňáci, žluny či sovy.
S novými budkami myslí mikulčičtí brontosauři nejen na ptáky, ale i na netopýry. Část příbytků vyrobí, část zase nakoupí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.