Přihlásit

Myslivci a zemědělci: soudů přibývá (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíčsko
Více než dva roky uplynuly od začátku soudního sporu mezi myslivci z Budkova a soukromým zemědělcem Jaroslavem Bendou z Oponešic, který se domáhal odškodnění za způsobenou škodu na vzrostlém obilí od divočáků. Odvolací řízení se ale ještě potáhne, krajský soud odhaduje jeho začátek až na druhé pololetí příštího roku. Mezitím se u třebíčského soudu rozeběhnou další spory mezi myslivci a zemědělci.
Při mezi zemědělcem Bendou a budkovskými myslivci rozhodl okresní soud v únoru letošního roku ve prospěch žalobce. Ten požadoval přes padesát tisíc korun jako odškodné po řádění divočáků na vzrostlé pšenici. Soudce Jan Tesař mu téměř beze zbytku vyhověl, odškodné pouze ponížil o dva tisíce na 52 tisíc korun. Se soudními výlohami se ale částka vyšvihla nad 90 tisíc, a myslivci se odvolali.
"Ve sdružení panuje atmosféra vyčkávání, jak dopadneme u krajského soudu. Pokud bychom znovu prohráli, částka by se ještě zvedla a museli bychom se na ni skládat, tak by opravdu reálně hrozilo, že řada starších myslivců by své členství ukončila," předeslal šéf Mysliveckého sdružení Budkov Vlastimil Štěpán. Kzačátku odvolacího řízení by ale mělo dojít nejdříve až ve druhé polovině příštího roku. "Jde o orientační termín dle vyjádření členky senátu, soudce­referenta Hany Příhodové," řekla mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková.
Žádná ze stran není z takové délky sporu nadšená, jedním dechem ale dodávají, že ji nemohou nijak ovlivnit. "Jsme v České republice a bohužel máme takový soudní systém, jaký máme," poznamenal Jaroslav Benda.
Ani zdlouhavé řízení ale pravděpodobně nepřiměje jeho účastníky k mimosoudní kompromisní dohodě. "Já k tomu nemám důvod. Žádné takové jednání neprobíhá a nic se pro ně ani nedělá," mínil Benda.
Šance na dohodu, která by soudní proces zastavila, je mizivá i podle Štěpána. "Z druhé strany o to není žádná snaha a pan Benda navíc vystupuje arogantně, takže taková možnost je pramalá," doplnil.
Ledy se ale pohnuly. Myslivci se podle Bendy snaží, aby škod nepřibývalo nebo nebyly v takovém rozsahu, jaký sám na svém pozemku před dvěma roky pozoroval.
"Škody jsou neustále, jsou ale v mezích, které mi nestojí za to, abych se soudil. Od toho sporu ale popravdě můžu říct, že občas někoho na posedu vidím. Pole objíždím denně,před tím sporem jsem tam ale snad nikdy nikoho neviděl," líčil oponešický zemědělec.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.