Přihlásit

Myslivci překvapili sportovce (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Cyklista si v Olomouci vyjel na stezku a ocitl se uprostřed honu. Podle nimrodů je to běžné

Olomouc
Nedávno si vyjel Aleš Vánský na kole. Z olomoucké části Hejčín vyrazil směrem k nedaleké černovírské střelnici. Když na stezce narazil na myslivce s puškami a ocitl se najednou uprostřed honu, nebylo mu příjemně. Hejčínské louky jsou nicméně uznanou honitbou a její uživatelé mají právo tam lovit. Správám přilehlých městských částí se ale střelba v navštěvované lokalitě nelíbí a přály by si zajistit větší informovanost a bezpečnost.
Hejčínem vede cyklostezka, na které se kousek dál proti proudu Mlýnského potoka napojuje okruh pro in­line bruslaře. "Na in­line stezce najednou potkám jednoho myslivce s puškou, druhého, třetího, pátého. Znejistěl jsem. Nevěděl jsem, co si o tom myslet, tady bych určitě nečekal lidi s flintou. Ptal jsem se jich, jestli mám zmizet. Řekli mi, že by to bylo lepší," popsal Aleš Vánský zážitek, který se stal dva dny před Štědrým dnem.
Protože slyšel z pole střelbu a zároveň viděl několik dalších lidí, napsal hned alespoň na facebookové stránky komise městské části Hejčín, kterou spravuje, aby na louky raději nikdo nejezdil. "Lidé by měli vědět, že se něco takového děje. Aspoň při vstupech na stezky by měla být hlídka," dodává správce stránek a zároveň člen hejčínské komise.
Potkal několik bruslařů s hůlkami i rodiče s kočárky, byť tou dobou jich na oblíbené městské periferii příliš nebylo. "Jeden měl sluchátka na uších a možná ani nevěděl, že se okolo něj střílí. Proti myslivcům nic nemám. Chápu, že tam mohou fungovat. Vypadali, že jsou sehraní profesionálové, ale je to prostě blízko místa, kde probíhají sportovní aktivity, uprostřed in­line stezky. Chtěli bychom vysvětlení nebo ujištění ze strany myslivců, že konali správně," dodal.

Řádně uznané honební pozemky
Podle myslivců bylo všechno v pořádku a rozhodně se není čeho bát, pokud se člověk chová zodpovědně. O honitbu se starají myslivci z Křelova. "Nejsou to veřejná místa, jde o řádně uznané honební pozemky naším státem a státní správou. Jestli se někdo cítí nebo necítí ohrožen, je otázka subjektivního pohledu," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku Olomouc Jiří Zbořil, který se honů v daném místě účastní.
Dodal, že honitby vždy sahají až po hranice měst a obcí, a že v takových lokalitách je při střelbě potřeba dbát zvýšené opatrnosti, zvlášť při společném lovu. "Rány příjemné nejsou, ale jde o honební pozemky a zvěře se na nich vyskytuje dost, ať už zajíců nebo bažantů. V některých částech je dokonce přemnožená a může páchat škody na zahrádkách. Redukce odstřelem je bezprostředně nutná. Dělá se vše pro to, aby opatření probíhala maximálně bezpečně a obezřetně," ubezpečil jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty s tím, že společný lov je možný jednou za rok.
V České republice je honitbou vše kromě zastavěných, zpevněných nebo oplocených ploch. "Celá naše česká příroda vyjma cest, měst, hřbitovů, silnic, železnic, dálnic, oplocených zahrad, sadů a školek jsou honitby. Pokud jsem bruslař, pěší turista nebo cyklista a jedu do lokality, kde už zdálky vidím myslivce, kteří tam provozují svou činnost, kterou řádně platí a mají ji povolenou, asi tam v ten daný okamžik nepojedu," sdělil Jiří Zbořil, že cyklostezka může vést napříč honebním pozemkem. Hlídky tedy myslivci nezajišťují. Daná honitba úředně spadá pod odbor životního prostředí olomouckého magistrátu. "Uživatelé honiteb čili myslivci na sebe berou povinnost uloženou státu a to je starat se o zvěř. Za tuto starost si mohou ulovit a nechat část zvěře, která by v případě přemnožení nadměrně poškozovala přírodní prostředí," uvedl vedoucí odboru Petr Loyka. Doplnil, že myslivci mohou střílet i vedle silnice či cyklostezky, musejí si ale počínat tak, aby neohrozili jiné osoby a majetek. Chce­li někdo zjistit, kde a kdy se budou myslivci pohybovat, může zajít na příslušný úřad. "Společný lov drobné zvěře, takzvaný hon, je dopředu naplánován a termíny jsou k dispozici na odborech životního prostředí obcí s rozšířenou působností u referentů státní správy myslivosti," zmínil Petr Loyka.
Umístěním honitby se chce na svém nejbližším jednání zabývat hejčínská komise, ohlas vzbudil předvánoční hon i v sousedním Řepčíně.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.