Přihlásit

Srážky se zvířetem na silnicích? Pět set ročně (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté i myslivci na jižní Moravě vyjíždějí na podzim a v zimě k mnoha sraženým zvířatům. Může za to snížená viditelnost, neopatrnost řidičů i aktivita zvířat. Nehody mohou skončit i statisícovými
škodami a vážně zraněnými. Většinu sražených zvířat navíc musí myslivci zastřelit. Proti škodě na autě se lidé mohou pojistit. Jedna z pojišťoven loni kvůli jedné nehodě se zvířetem vyplatila 900 tisíc.

Jižní Morava
Téměř pět set srážek auta a zvířete zaznamenali jihomoravští policisté od ledna do konce listopadu loňského roku. Předloni bylo číslo za stejné období zhruba o padesát vyšší. Lze navíc předpokládat, že některé nehody řidiči policistům neohlásili. Vzhledem k tomu, jak vážně pro zvířata střet s autem většinou končí, je jasné, že v Jihomoravském kraji v posledních letech na silnicích zemřely stovky zvířat.
Dopravních nehod se zvířaty bývá podle krajské policejní mluvčí Petry Vedrové nejvíc na podzim a v zimě za snížené viditelnosti. "Hlavně brzo ráno v říjnu a listopadu. Jedná se nejčastěji o zajíce, srnčí zvěř, bažanty a divoká prasata," informovala mluvčí. Dodala, že mezi nebezpečné úseky z hlediska srážky se zvířetem patří například ivanovický úsek dálnice D1 nebo sjezd ze stejné dálnice ve směru na Tetčice na Brněnsku.

Chodí ve skupinách
Rizikový může být například i úsek mezi Brnem a Pohořelicemi. "Řidičům doporučujeme jet v době snížené viditelnosti v lesních a polních úsecích přiměřenou rychlostí, aby stihli zabránit střetu. Pokud zvěř na silnici vidí, měli by ztlumit dálková světla na potkávací a brát v potaz, že zejména srnčí zvěř chodí ve skupinách," upozornila mluvčí.
V případě, že člověk například srnu srazí, neměl by se podle policistů o její odklízení ze silnice snažit sám. Rozrušené a poraněné zvíře totiž může člověka zranit. O tom, jak jsou podobné rady aktuální, vypovídají případy z posledních měsíců.
Už v říjnu břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová uvedla, že případů je několikrát víc než v předchozích měsících. Jeden řidič tehdy na silnici mezi Valticemi a Břeclaví předjížděl autobus, když mu do cesty vběhl jelen. Naautě byla škoda 150 tisíc korun a muž se lehce zranil. Jelen nepřežil.
Nehody jako tato se zapisují i do statistik pojišťoven. Například Allianz zaznamenala od loňského ledna do září v Jihomoravském kraji třiatřicet nehod. Škoda dohromady přesáhla milion korun. "Riziko srážky se zvěří kryje jak havarijní pojištění, tak už několik let i povinné ručení. Například o variantu exkluziv, která nechrání jen okolí řidiče, ale i jeho, je velký zájem," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.
Že řidiči o nebezpečí srážky se zvířetem vědí a příslušná pojištění využívají, potvrdila i mluvčí České pojišťovny Marika Nicajasová. "Průměrná škoda na autě po srážce se zvěří podle našich statistik dosahuje pětatřicet tisíc korun. Výjimečné ale nejsou ani škody přes sto tisíc. Zaznamenali jsme i případ, kdy vyplacená částka byla devět set tisíc korun," sdělila Nicajasová.

Neuhýbejte
Jak velké škody může výlet zvířete na silnici napáchat, ukázala i hromadná nehoda loni v září. Mezi obcemi Olbramkostel a Vranovská Ves na Znojemsku se večer srazily tři osobní auta, motorka a autobus.
Čtyři lidi měli lehká zranění. Motorkářka skončila podle informací záchranářů se středně těžkými poraněními v jedné z brněnských nemocnic. O možné příčině nehody vypovídalo to, že na místě ležela mrtvá srna.
Možná i při této nehodě se jeden z řidičů dostal k volbě. Uhnout doleva do protisměru, doprava mimo silnici, nebo jet rovně? "Je lepší brzdit a doufat, že zvíře včas uskočí," poradil jihomoravský koordinátor agentury Besip Pavel Čížek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.