Přihlásit

Plesová událost sezony lákala na myslivecké speciality (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Místních bylo v Troubkách málo, přijeli hlavně návštěvníci z Přerova a okolí

Troubky nad Bečvou
Proč patří myslivecký ples v Troubkách k nejvyhledávanějším akcím sezony a sjíždějí se na něj nejen lidé z Přerova, ale i Olomouce a širokého okolí? Na to existuje hned několik odpovědí. Dlouholetá tradice, bohatá myslivecká tombola a skvělé jídlo.
Pořádající myslivecké sdružení Mezivodí v Troubkách má za sebou úctyhodnou sérii vydařených plesů - letošní ročník byl totiž už šestačtyřicátý.
"Naši tátové a dědové začali kdysi pořádat myslivecký ples v restauraci Zavadilka. Po dostavbě kulturního domu se ale přestěhoval sem a pokračuje dál," vylíčil začátky předseda sdružení Stanislav Svozil.
Ten přiznal, že je ples atraktivní především pro přespolní. "Troubečáků je tady tak třicet procent, zbývající návštěvníci jsou z Přerova, Olomouce a okolních obcí," dodal. Jedním z hlavních lákadel večera jsou vždy zvěřinové speciality - tentokrát si mohli přítomní pochutnat na jeleních řízcích, pečeném divočákovi se zelím nebo jelením guláši.
"Táhne ale i bohatá tombola, ve které máme barevný televizor, dvě horská kola, ale také tři divočáky, dva muflony, dva kusy srnčího, bažanty a zajíce. Všechna ulovená zvěř je zdejší produkce," popsal. Myslivecký ples odstartovaly již tradičně fanfáry souboru místních trubačů, který si říká Zátrža. Název vznikl z počátečních písmen tří obcí, z nichž muzikanti pocházejí - Zářičí, Troubky a Žalkovice.
"Hrajeme myslivecké fanfáry, hlaholy, ale také signály na lesnice. Na každý úkon v myslivosti totiž existuje jiný signál - na začátek a konec leče či honu," vysvětlil jeden z hudebníků Josef Kratochvíl. Většina z nich je dědictvím profesora Antonína Dyka, který vytvořil závazný notový materiál, většinou podložený i textem a Československá myslivecká jednota jej v roce 1936 přijala za oficiální. Například hlahol pro jelena má tento text: "Zastřelil jsem jelena, aby měla radost má milá. Aby čekala mne za humnama, s růžovýma tvářema." Pro srnce zase: "Života máj uplynul, aj, srnečku rozmilý, již s lesem se loučíš, háje opouštíš, luh je osiřelý."
Jiný je zase popěvek pro škodnou, včetně lišky: "Ajta, ajta, paní kmotra. Ajta, ajta jezevec. Každá švanda má svou chvíli, ale takémákonec!" Halali je pak univerzálním hlaholem na počest veškeré ulovené zvěře.
Myslivečtí trubači Zátrža sklidili po zahájení plesu bouřlivé ovace přítomných,a pak už parket obsadili tanečníci, které po celý večer bavila skupina Big Mžik. "Jsem tu poprvé, ale ples je v okolí vyhlášený, takže jsem se přijela podívat. Lákalo mě i dobré jídlo a speciality," řekla jedna z návštěvnic Michaela Pisaříková z Přerova.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.