Přihlásit

V Německu přibývá vlků. V Braniborsku jich je asi 90, lidé se bojí možného napadení (zpravy.rozhlas.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před 13 lety nebyl v Německu jediný vlk. Od té doby přišly z Polska první smečky a populace vlků se stále rozrůstá. Mezi lidmi i zemědělci to vyvolává obavu.

V Braniborsku dnes podle ochránců přírody žije kolem 90 vlků. Tamní ministerstvo životního prostředí vypracovalo speciální plán, který má upravovat soužití lidí s vlky. Mnoha lidem to nahání strach. Některé ženy se bojí jít na houby. Jiné jsou přesvědčeny, že vlci ohrožují děti. Podle nich toto zvíře do dnešního lesa už nepatří.Ochránci přírody umístili na internetu video, ve kterém instruují, jak se při setkání s vlkem zachovat. Radí zastavit se, hlavně neutíkat, ale ani se nesnažit vlka krmit. Podle nich jde vlk člověku z cesty, pokud může.
Majitel ovčí farmy Frank Neumann se s vlky už setkal několikrát. "Doteď jsem jich viděl 53," počítá Neumann. Jemu osobně nic neudělali, mají se před člověkem na pozoru, ale zadávili mu už několik ovcí. "Pro ovčáka je vždy těžké, když najde mrtvé ovce. Člověk se proto musí naučit s vlky zacházet," tvrdí Frank Neumann. Pořídil si speciálně cvičeného psa, ohrady polepil červenými fábory.
Podobně smířlivý postoj ale nemá každý.  I když je lov vlků zakázaný, mnozí myslivci se tímto zákazem neřídí. Zemědělci také varují, že další nárůst vlčí populace je nebezpečný. Podle ochránců přírody i ministerstva životního prostředí ale vlci do místní přírody patří. Vypracovali speciální plán, mapují jejich pohyb, zřídili telefonní linky pro farmáře v případě napadení stáda. Mohou si také zažádat o psy, kteří stáda chrání. Jinak si ale lidé tady musí zvyknout, že vlčí vytí uslyší ve volné přírodě stále častěji.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.