Přihlásit

Uvázání psa? Až dvouleté vězení (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nahý Újezdec
Hodiny hrůzy, nejistoty a stresu musel prožít pes, kterého neznámý pachatel uvázal k posedu nedaleko Nahého Újezdce na Tachovsku. Vystrašeného psa objevil myslivec, když slyšel jeho zoufalé štěkání. Pokud by se pachatele podařilo vypátrat, hrozí mu až dva roky vězení. To Deníku potvrdil tachovský právník Petr Hrůza. "To, že někdo uváže psa k posedu, podle mého názoru může za určitých okolností naplňovat skutkovou podstatu přečinu týrání zvířat," uvedl právník.
V každém případě je ale podle něj důležité posoudit konkrétní okolnosti každé takové záležitosti. "Pokud by někdo zvíře uvázal u posedu s úmyslem zbavit se ho a bylo by mu jedno, že tam zvíře zahyne, jednalo by se o trýznivý způsob týrání," dodal Hrůza. Trestní sazba je v takovém případě odnětí svobody až na dva roky nebo zákaz činnosti.
U Nahého Újezdce zasahovali policisté i Karel Bobál ze záchranné stanice zvířat. "V pondělí navečer mi zavolal jeden myslivec, který našel přivázaného psa u posedu v lese za Vítkovem. Na místo byla přivolána státní policie," potvrdil Bobál.
"Policie mě požádala, abych provedl odchyt, protože se pes choval agresivně. Byl vystresovaný, a proto útočil. Psa jsem převezl k sobě do záchranné stanice živočichů," dodal záchranář.
Nalezený pes je asi dvouletý kříženec. Na krku měl kožený obojek a přivázán byl červeným provázkovým vodítkem. V dosahu vodítka neměl podestýlku, krmení ani vodu. Pes je dobře živený a v dobré kondici. Měl velké štěstí, že v současné době panuje venku takové počasí, že nesněží a nemrzne.
"Proč to dotyčný člověk udělal, opravdu nechápu. Z jedné strany asi chtěl, aby ho někdo našel, protože věděl, že na posed někdo chodí, ale na druhou stranu si mohl říct, že ho najde myslivec a může ho zastřelit. Při mé dlouholeté praxi se s těmito případy bohužel setkávám. V minulosti jsem řešil několik takových případů, že byl pes vyhozený na skládce nebo v lese přivázán," konstatoval Bobál.
Nyní pro pejska hledají v Záchranné stanici živočichů Studánka nový domov.
"Věc je zatím v šetření. Může jít jak o přestupek, tak i o trestný čin," sdělila policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.