Přihlásit

Podyjí si oblíbili zpěvaví skorci. Ubylo kormoránů (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Znojmo
Nejvíce skorců, zpěvavých vodních ptáků, za posledních deset let zimuje letos v Podyjí. Zjistili to ornitologové při pravidelném zimním sčítání ptactva. Poprvé zaznamenali husy běločelé a kachničky mandarínské.
"Skorcům vyhovuje čistá tekoucí voda. V národním parku může mít ideální podmínky," uvedl biolog Správy národního parku Podyjí Martin Valášek. S kolegy jich v polovině ledna při pravidelném mezinárodním sčítání vodních ptáků napočítal celkem třináct. Je to nejvíce od počátku pravidelného sčítání v polovině minulé dekády.
Letošní zima přinesla i jednu novinku. Ornitologové vůbec poprvé v rámci zimního sčítání viděli nad Podyjím přeletět hejno severské husy běločelé. Zaznamenali také exotické kachničky mandarínské. "Tento cizokrajný druh loni vyhnízdil v oblasti Šobesu. Zda se jednalo o stejné jedince, ale nevíme," upřesnil Valášek.
Naopak kachny divoké se národnímu parku spíše vyhnuly. "Pozorovali jsme jich nejméně za posledních deset let. Oproti některým minulým rokům bylo méně i kormoránů," popsal Valášek. Nezamrzly totiž pro tyto druhy atraktivnější velké vodní nádrže v okolí, a tak jim pravděpodobně dali přednost.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.