Přihlásit

Ptáci zvěstují jaro. Už se vrátili čejky i skřivani (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zatímco flóra se teplým počasím obelstít nenechala a ještě odpočívá, ptáci se vracejí z teplých krajin a vesele se namlouvají

Domažlicko
Ačkoliv letošní zima připomíná spíše jaro, příroda se zatím ještě nedala zlákat. Stále je ve vegetačním klidu. Náhlý příchod mrazů by neměl nadělat žádné škody.
Na teplou zimu však doplatí rybáři.
"Škody jsou a ještě budou. Taková teplá zima, jako je letos, není dobrá pro kaprovité ryby. Nestáhly se do dna, jsou stále v pohybu a ubývají na váze. Na jaře pak dochází k úhynu. Toto počasí také nahrává rozvoji houbovitých chorob, které by měla zima zlikvidovat," řekl kdyňský rybář Josef Praštil.
Teplým počasím se zatím nedaly zlákat ani stromy.
"Ovocné stromy jsou zatím v klidu. Ani mrazy by jim proto neměly vadit. Jiné je to s broskvoněmi a meruňkami. Houby, které se dostanou k pupenům, mají při těchto teplotách výbornou možnost zarůst. Pokud by se tak stalo, nastal by problém. Je těžké nyní něco předpovídat. Podle pranostik se říká, že když je v lednu teplo, v květnu mrzne. Naši předkové to měli dobře vyčíhané, protože přírodu sledovali s takovým zaujetím jako my dnes televizi, " řekl zahrádkář Alexandr Kubáček. Zatímco flóra se obelstít nenechala a stále ještě odpočívá, fauna reaguje trochu zmateně. Že je jaro, si myslí leckteří ptáci a po ránu už hlasitě zpívají.
"Ptáci se nechovají jako lidé, ale jednají pragmaticky. Reagují na teplotu a mají vnitřní hodiny ovlivňované délkou dne a noci. Když je pro ně doba relativně vhodná pro hnízdění, tak toho využijí. Příroda s tím počítá a vždy je to souboj kdo s koho. Pokud jsou okolnosti takové, že by mohli začít s namlouváním, což nyní dělají, a hnízděním, zkusí to. Pokud nastanou mrazy, o svá hnízda samozřejmě přijdou," řekl holýšovský ornitolog Libor Schröpfer.
Minulý týden už bylo vidět čejky a skřivany.
"Velkou zajímavostí je, že letos už v polovině ledna přiletěl rehek domácí. To je hodně brzy a mohu říci, že za 35 let, co ptáky pozoruji, jde o nejčasnější přílet tohoto ptáka," pokračuje Schröpfer.
Ptáčci jsou zřejmě přesvědčeni, že zima je definitivně pryč.
"Oni cítí slušné počasí. Nic však nedokážou předvídat. V případě, že by došlo k prudkému zhoršení počasí, jsou schopni přesunout se, byť jen na 14 dní, o 300 až 400 kilometrů jižněji. Pokud by však mrazy nastaly v polovině dubna, už tady zůstanou," dodal Schröpfer.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.