Přihlásit

Ptáci věstí jaro, chybí ale vláha (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bubnování z lesa je letos slyšet o měsíc dřív

Třebíčsko
Dosavadní mírnou zimu si pochvalují zemědělci i včelaři. Spolu s ovocnáři ale varují před podprůměrnou vlhkostí, která je všechny ještě může potrápit, stejně jako případné výkyvy teplot.
Neochvějní poslové jara už ale dorazili i na Třebíčsko. "Jaro už nastoupilo v plné síle," potvrdil ornitolog a předseda ochránců přírody z Náměště nad Oslavou Vojtěch Mrlík. "Už začátkem února přilétli první skřivani,dnesuž je jich plné pole. Na rybnících jsou husy, první pár jsme spatřili už v polovině ledna. V přírodě je slyšet zpívat kosy, červenky a sýkory, z lesů se už dva týdny ozývá bubnování strakapoudů a datlů, to přitom bývá běžné až pro začátek nebo i polovinu března," líčil náměšťský ornitolog.
I přesto, že na svazích rakouských Alp je místy i přes metr sněhu, se ptáci vrací dříve než obvykle. "Je to pro ně vrozená cesta z jihu k nám už od třetihor, kdy se Alpy začaly tvořit. Ptáci jsou zvyklí, že musí překonat nehostinné hory, tuší, že je tady čeká něco lepšího," vysvětlil Vojtěch Mrlík.

Včely už začaly pracovat na lískách
V závěru loňského února byly včely ještě v úlech, letos už vylétly a dokonce pracují. "Začaly kvést lísky a brzy začnou kočičky. To je pro včely první impuls jara, už nosí pyl," řekl včelař Josef Doležal z Hroznatína. "Stále je ale potřeba včely hlídat, aby měly dost zásob. Jen pyl by jim nestačil. Sice díky němu dostávají bílkoviny, kromě toho ale pořád potřebují dodávat energii," upozornil. Do května, kdy se včelař může dočkat prvního medu, je ale podle něj daleko. Navíc vlhkosti je v půdě spíš podprůměrné množství. "Vše je zatím ve hvězdách," mínil Doležal.
Podobně jako včelaři jsou na tom s výhledem možné letošní úrody zemědělci. "To bychom museli být jako Sibyla a mít křišťálovou kouli. Teď ale vypadá vše velice pěkně," pochvaloval si agronom Zemědělského družstva Hrotovice Vít Ševčík.
Plodiny už dokonce nastoupily do plné vegetace. Škody od mrazu jsou minimální, většinou žádné, a ani zvěř, která k nim měla téměř po celou zimu neomezený přístup, se na nich výrazně negativně nepodepsala.

Škody spásáním nejsou kritické
"Jsem myslivec a problém s tím nevidím. Stavy vysoké zvěře jsou dlouhodobě ustálené, něco sice zkoušou, není to ale nic kritického," mínil Ševčík. Také on pozoruje méně vlhkosti než v jiných letech, na obilninách a řepce se to ale zatím nepodepsalo. "Třeba ozimé ječmeny vypadají krásně jako snad nikdy, co pamatuji," podotkl hrotovický agronom. "V zimě sice nebyl sníh, přišly už ale nějaké dešťové srážky, takže to snad nebude tak zlé," dodal.
Hůře ale může být ovocnářům. Nedostatek zimní vláhy se může na úrodě projevit. "Zemědělci to mají jednodušší, v dalším roce mohou přejít na jinou odrůdu, ovocnářství je ale běh na dlouhou trať," řekl při své sobotní odborné přednášce v Moravských Budějovicích Zdeněk Simek ze Znojma.
"Určitě se letos nebojme dostatečné zálivky," radil kolegům. Rizikem pro pěstitele, zemědělce a také včelaře by ale mohly být prudké teplotní výkyvy. "Jakýkoli extrém by byl určitě na škodu," upozornil hroznatínský včelař Josef Doležal. "Pokud se bude oteplovat pozvolna, bude to dobré, jestli ale přijde teplo moc rychle a v květnu už bude všechno odkvetlé, tak to bude špatné. Stejně jako kdyby se v dubnu vrátila zima, což se stalo vloni," připomněl.
Stěhovavé i stálé druhy ptactva by si i v případě nečekaných teplotních zvratů měly dokázat poradit. "Před rokem se zima vrátila v závěru března a ptáci hnízdění odsunuli. Pokud to nastane i letos, určitě se s tím srovnají," ubezpečil náměšťský ornitolog Vojtěch Mrlík.
"Ptáci se při tom neřídí jen délkou dne, která v nich probouzí hormony spouštějící tok a snášení vajec, ale také okolní teplotou a nabídkou potravy. Kromě včel se probudil i další hmyz, takže nabídka je bohatá," doplnil.

Teploty budou dál mírně růst
Nejbližší dny podle meteorologů extrémní výkyvy určitě nepřinesou. Teploty přes den by nejméně do čtvrtka měly dosahovat k až deseti stupňům Celsia, noční naopak neklesnou pod mínus dva stupně Celsia.
"Zejména ve východní části kraje Vysočina bude oblačno až zataženo, jinak místy skoro jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy," předpověděl dnešní situaci Tomáš Púčik z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. VČesku by se alespoň v průběhu příštího měsíce mělo podle dlouhodobých výhledů oteplovat pozvolna. Třeba ve třetím březnovém týdnu by se podle meteorologů měly průměrné denní teploty pohybovat kolem dvanácti stupňů, noční budou klesat pod nulu už spíše jen výjimečně.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.