Přihlásit

Zločin pytláků? V řece plavaly stovky kůží (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zaměstnanci Povodí Moravy včera v řece Jihlavě u Medlova na Brněnsku našli stovky kůží divoké zvěře. Podle myslivců je tam pravděpodobně naházeli pytláci.

Medlov
Jsou výborně organizovaní, mají špičkové zbraně a techniku pro noční vidění. Tak popisují dnešní pytláky myslivci. Podle nich mají bezohlední lovci zřejmě na svědomí stovky zvířat, jejichž kůže včera našli zaměstnanci Povodí Moravy v řece Jihlavě u Medlova na Brněnsku. Není to přitom první případ.
Kůže pocházejí ze spárkaté zvěře. Tak myslivci označují kopytníky, jako jsou jeleni, daňci, srnci i divoká prasata. Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková jejich počet odhadla na stovky. "Zatím jsme vylovili přibližně padesát kůží. Nedokážeme přesně odhadnout, kolik jich bude celkem," uvedla včera Tomíčková .
Nález ihned pracovníci státního podniku ohlásili policistům. "Případem se zabýváme. Zjišťujeme, jak se kůže do vody dostaly. Zvažujeme také možnost, že šlo o pytláctví," sdělila policejní mluvčí Andrea Straková.
Pokud se pytláky podaří vypátrat, hrozí jim až pět let vězení. Podle předsedy Mysliveckého sdružení Medlov Rudolfa Kruka je to ale dost nepravděpodobné. "Podobný případ jsme tady řešili zhruba před osmi lety. Skupina pytláků tehdy ulovila stovky kusů zvěře. Nepodařilo se nám ale prokázat, kdo to udělal. Když má někdo šikovného právníka, vždy z toho nějak vybruslí," upozornil Kruk.

Už druhý nález
Právě u Medlova přitom vodohospodáři našli stovky kůží divoké zvěře v roce 2011. "Téměř na stejném místě u Medlova pracovníci vylovili přes 350 kůží spárkaté zvěře. Pachatele se nepodařilo vypátrat. Odstranění kůží nás vyšlo na několik desítek tisíc korun," popsala dřívější případ mluvčí povodí Tomíčková. Pracovníci Povodí budou v čištění toku pokračovat i dnes. "Musíme vylovit všechny kůže. Pokud policisté nenajdou pachatele, tak je na vlastní náklady odvezeme do kafilerie. To může vyjít na několik desítek tisíc korun," vyčíslila možnou škodu mluvčí státního podniku.
Podle myslivců je pytláctví na jižní Moravě velký problém. "Je tady víc zvěře než v jiných krajích a také víc obor, kde ji vlastníci chovají. Tím pádem je zde také víc pytláků," vysvětlil tajemník Českomoravské myslivecké jednoty Luděk Králíček.
Doplnil, že pytláci loví zvěř především pro peníze. Zájem je především o maso nebo třeba trofeje.
Zabránit nelegálnímu lovu je dost obtížné. "Pytláci většinou jezdí v džípech, mají špičkovou techniku. Obvykle uloví tak dva tři kusy zvěře, nejčastěji srnčí. Chytit je není vůbec snadné. Byli tady ale vždy. Nemůžu říct, že by jich poslední dobou výrazně přibylo," vyjádřil se Králíček.
Dodal, že v boji proti pytláctví se myslivcům podařila první důležitá věc. "Ve spolupráci s ministerstvem zemědělství jsme vytvořili ceník neoprávněně ulovené zvěře. Podle tabulky se tak dá snadněji stanovit výše škody," upozornil tajemník myslivecké jednoty.
Nejvyšší škoda myslivcům vznikne podle ceníku po upytlačení jelení zvěře, téměř třicet tisíc korun. Nejmenší cenu má z kopytníků srnec, necelých šestnáct tisíc.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.