Přihlásit

1. duben - Světový den ptactva (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ptáci jsou důkazem, že jaro je tady. Proto vyhlásila Světová organizace zabývající se životem volně žijících ptáků (Bird Life International) 1. duben jako Světový den ptactva. Ptáci jsou jednou z nejoblíbenějších a nejlépe poznaných částí naší přírody. Jsou však částí jednou z nejohroženějších. V současné době již ubyla asi čtvrtina z 514 druhů ptáků, které se objevují na evropském kontinentě. Pokud nebudou trvale podniknuty odpovídající kroky na jejich záchranu, může se stát, že zanedlouho v jarních měsících bude jen ticho místo ptačího zpěvu. Je to velice deprimující. Byli jsme toho svědky před nemnoha léty v oblasti zamořeného prostoru Severních Čech. Zde se naštěstí již situace zlepšuje a stabilizuje.
Bird Life International se právě celosvětově zabývá volně žijícími ptáky a jejich prostředím. Jejím cílem je zabránění vyhubení jakéhokoliv ptačího druhu, snížení počtu ohrožených druhů či skupin ptáků jako jsou čáp černý, labuť velká, dravci, některé sovy a ostatní. V našich podmínkách jsou alarmující neustále se snižující počty dravců. Každý rok provádějí ornitologové jejich sčítání. 1. duben je proto pro všechny ochránce přírody, mládež i další občany pobídkou, aby svým přístupem i svým jednáním pomohli chránit naše ptactvo. V případě, že v přírodě uvidí nějaký úkaz, který ptáky ohrožuje, je to třeba nahlásit na příslušný odbor životního prostředí městských úřadů nebo zástupci Českého svazu ochránců přírody. Pomohou tím při ochraně a záchraně našeho ptactva.
PhDr. Arne Němec, předseda Základní organizace Českého svazu ochránců přírody, Velké Meziříčí

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.