Přihlásit

Lov za úplatu nemá v Krkonoších šanci ani za milióny (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šanci lovit přemnožené jeleny v Krkonoších už komerční střelci, kteří jsou ochotni za skolený kus zaplatit slušné peníze, nedostanou. Cizinci tady za odstřel kapitálního jelena platili přes sto tisíc korun. "Nejsme na tom tak špatně, abychom si tímto způsobem vylepšovali rozpočet. Podobná činnost ostře kontrastuje s posláním národního parku," konstatoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.
Redukci jelení zvěře, která nemá v Krkonoších přirozeného nepřítele, zajišťují pouze zaměstnanci Správy KRNAP. Odstřelem stanoveného počtu jelenů se tak omezují škody na lesních porostech. Plán lovu však ochranáři málokdy splní. Řadě jelenů se během podzimních honů daří uniknout. "Loňský plán lovu stanovil odstřel 430 jelenů a skolit se podařilo o pouhé čtyři kusy méně," zrekapituloval Drahný loňskou úspěšnou sezónu.
"Zvěř vyhnaná turisty hlouběji do lesů se těžko vyhledává," vysvětlil pracovník Správy KRNAP Josef Jon. "Sváteční lovci by nám v odstřelu mohli pomoci, zvláště za doprovodu zkušených myslivců. Správa parku by na tom navíc vydělala," míní jeden z ochranářů. Území českého a polského národního parku nyní obývá 635 jelenů, laní a kolouchů. "Jde vzhledem k území o mírný nadpočet, ale není důvod tento stav radikálně snižovat. Jeleni i díky přezimovacím obůrkám, kam se většinou na zimu stahují, působí proti minulým letům mnohem menší škody," podotkl Drahný.
Počet 370 kusů jelení zvěře na české straně KRNAP stanovila začátkem devadesátých let minulého století Nadace FACE, která věnovala stamilióny korun na obnovu imisemi zdevastovaných lesů. Jelenů se tehdy proháněla v celých horách skoro tisícovka. Škody na čerstvě zasázených smrkových porostech šly do desítek miliónů korun. "Dnes, téměř po čtvrt století si můžeme dovolit vyšší stavy jelenů, jelikož lesy už nejsou v kritickém stavu a stromky povyrostly," přiblížil Drahný.
Snížit škody na lesních porostech pomáhá také sledování pohybu jelenů pomocí speciálních obojků, které jim byly letos nasazeny. Obojek už má 35 českých a 15 polských jelenů a laní.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.