Přihlásit

Učí děti úctě k přírodě. Přes 40 let (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lysický myslivecký kroužek čeká výročí. Koncem června tomu bude padesát let, co se v něm děti učí úctě k přírodě. U jeho zrodu byl tehdy náctiletý Arnošt Šmétka. A v čele kroužku stojí už více než čtyřicet let.
Hlavní rozdíl v chodu mysliveckého kroužku v roce 1964 a nyní je v počtu dětí, které jej pravidelně navštěvují. "S našimi začátky se to vůbec nedá srovnat. Teď registrujeme kolem šedesáti nejmenších zájemců. Jsou rozdělení do tří skupin, takže se scházíme třikrát týdně. V lysické základní škole, v Drnovicích a v klubovně lysického mysliveckého sdružení," přibližuje Šmétka. Nasetkáních se zaměřujína myslivost, lesnictví a ochranu přírody. "Svým způsobem se dá říct, že se celý rok připravujeme na soutěž Zlatá srnčí trofej. Naposledy se uskutečnilateď vnedělivLysicích.Šlo o okresní kolo, takže mezi sebou soutěžily děti z mnoha koutů Blanenska, které chodí právě do našeho kroužku. Další štací je republikové klání, které trvá čtrnáct dní a spojí soutěž s klasickým letním táborem," vysvětluje Šmétka.
Soutěž dělí pořadatelé do věkových kategorií. "První tvoří děti do páté třídy základní školy, druhou žáci třídy šesté až deváté. Ověřování znalostí se skládá ze dvou částí. První je teoretický test zaměřený i na kynologii a botaniku. Praktická část spočívá v cestě lesem, při které děti plní různé poznávací úkoly," popisuje muž původem z Lysic, který teď žije v Drnovicích.
Ze zájmu o lysický kroužek má velkou radost. "Je dobře, když si i ti nejmenší uvědomují, že myslivost je pevnou součástí dění kolem nás. Skuteční myslivci se o zvěř starají, i když některé hlasy tvrdí opak. Vím, že většina dětí si v dospělosti vybere jiné povolání. Ale neuškodí jim, když si vytvoří základní vztah k přírodě jako takové," je přesvědčený Šmétka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.