Přihlásit

Myslivci z Budkova prohráli i odvolací soud (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Budkov

Spor mezi zemědělcem Jaroslavem Bendou z Oponešic a myslivci z honitby Budkov pravděpodobně skončil. Krajský soud potvrdil rozsudek z Třebíče a myslivci tak musí zaplatit téměř 55 tisíc korun za řádění divočáků.
Ke škodám na porostu pšenice Jaroslava Bendy mělo dojít v roce 2011. Následovaly výzvy k odškodnění a podání žaloby. "Nejsem nadšený z toho, že to došlo až takhle daleko," řekl zemědělec Benda.
Poté, co mu Okresní soud v Třebíči vyhověl, se myslivci odvolali ke krajskému soudu. Ani u něj však v úterý neuspěli. "Jsem z toho znechucen," hodnotil předseda budkovského mysliveckého sdružení Vlastimil Štěpán.
Soudy podle něj nevzaly v potaz povinnosti, které zemědělci ukládal zákon. "Neučinil žádná opatření, která by škodám zabránila, a jeho posudek se dělal na zeleném porostu. Škoda tak vznikla z ničeho, nic se nevážilo ani neměřilo," líčil Štěpán.
Jaroslav Benda se však u soudu bránil, že postupoval striktně podle zákona a škody z roku 2011 nebyly první.
Myslivci se proti verdiktu krajského soudu mohou ještě dovolat. Ve věci by tak znovu rozhodoval třebíčský soud.
Někteří myslivci zvažují vystoupení ze sdružení. "Všichni jsme z toho rozčarovaní. I se soudními poplatky nás to bude stát možná i 100 tisíc, budeme se na to muset skládat," doplnil předseda sdružení.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.