Přihlásit

Naše Valašsko - regionální týdeník (Naše Valašsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šelmu zaznamenali lidé a fotopasti na Dušné, dále v Raťkově a v Podťatém

Valašsko
Potvrzeno. Na Valašsku se potuluje minimálně jeden medvěd.
Informaci, která se již řadu dní šíří mezi lidmi, potvrdili nyní také myslivci i pracovníci ochrany přírody. Výskyt vzácné velké šelmy dokládají rovněž čerstvé odlitky stop a snímky z fotopastí. "Jeho pohyb byl zachycen například na Dušné. Je to mladší medvěd o váze kolem sta kilogramů. Údajně napadá na přední běh," přiblížil předseda Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Vsetín Michal Zubíček.
Nešlo přitom o ojedinělé pozorování. Podle Zubíčka myslivci medvěda zaznamenali nejméně ve třech případech, kdy přicházel loupit do krmelišť kukuřici, kterou lovci používají na vnadění a přikrmování divočáků. Mezi lidmi se mluví také o tom, že se ještě před několika dny medvěd pohyboval také v lesích ve vsetínských Jasenicích.

Huňáče se není třeba obávat
Myslivci i ochránci přírody se shodují, že velká šelma se na Valašsko dostala zřejmě ze Slovenska. Nahrává tomu i fakt, že u východních sousedů je huňáčů nadbytek.
Podle Michala Zubíčka až trojnásobek počtu, který by normálně odpovídal rozloze Slovenska. "Medvěd je teritoriální zvíře, které ve svém rajonu nesnese dalšího. Starší medvědi tak mladší a slabší jedince vždy vypudí. To se zřejmě stalo i v tomto případě a medvěd mohl doputovat až k nám," vysvětlil Michal Zubíček.
Lidé se podle něj šelmy bát nemusí. "Je plachá a setkání s člověkem se raději vyhne. Problém může nastat jedině v případě, že například houbař někde podřimujícího medvěda překvapí. To může zaútočit," naznačil myslivec. Pohyb vzácného zvířete v regionu bedlivě mapují také ochránci přírody.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.