Přihlásit

Do lesa a na pole nesmějí volně pobíhající psi (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kostomlaty nad Labem
Od pondělí 19. května platí zákaz vstupu do honitby Kostomlaty nad Labem. Jedná se o území s celkovou rozlohou 1831 hektarů v okolí obcí Rozkoše, Vápenska, Hronětic, Lán, Doubravy, Kostomlátek a samozřejmě Kostomlat nad Labem. Proč tomu tak je, a co to přesně pro rekreační návštěvníky volné přírody znamená, vysvětlí hospodář Mysliveckého sdružení Polabí Kostomlaty nad Labem Jan Brynych.
"Právě teď je doba hnízdění ptáků a vyvádění mláďat. V zájmu ochrany nových přírůstků jsme požádali o vydání zákazu vstupu do celé honitby, jak nám to umožňuje zákon. Máme totiž špatné zkušenosti s lidmi, kteří chodí se psy na volno. Pokud například volně pobíhající pes vyruší srnu u srnčete, matka uteče a už se k mláděti nevrátí," alarmuje Jan Brynych.
Neznamená to ale, že bychom nesměli vstoupit do lesa nebo na polní cestu. Máto však svá pravidla. "Není to perzekuce obyvatel. Pokud někdo půjde po cestě a psa bude mít na vodítku, je vše v pořádku. Do porostů a mimo cesty je vstup zakázán. Je to i v zájmu samotných pejskařů. Taková vyrušená bachyně s mláďaty psa bez problémů udolá, v ohrožení je pak i sám majitel psa," upozorňuje Brynych. Myslivecký hospodař Jan Brynych dále uvádí, že se spolek snaží, aby se stav zvěře ve volné přírodě zvyšoval. "Děláme to pro zvěř a v podstatě i pro lidi, aby třeba za dvacet let bylo možnéna poli vidět bažanta či zajíce a neznali jsme je jen z obrázku," říká Brynych. Zákaz vstupu do honitby platí do 30. června a v nejbližších dnech na cestách vedoucích volnou přírodou myslivci rozmístí informační tabule. Jak dodává Jan Brynych, za porušení zákazu vstupu by mohla hrozit pokuta v řádu tisíců korun, předpokládá ale, že všichni chápeme, že jde o ochranné opatření a případné prohřešky se vyřeší domluvou.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.