Přihlásit

Sokolí mláďata zmizela z hnízda (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Teplice nad Metují - Díky letošní mírné zimě snesli sokoli v lokalitě Chrámových stěn v Teplických skalách vejce už v půlce března. O měsíc později se ze všech tří vajec vylíhli mladí dravci. Ti se měli čile k světu a dobře prospívali. Do vylétnutí z hnízda jim zbývaly už jen pouhé dva týdny.
Minulé pondělí 12. května brzy zrána však ostraha hnízdiště zaznamenala nepřirozený křik sokolích rodičů a jejich chování naznačovalo, že něco není v pořádku.
Po bližším ohledání se zjistilo, že všechna mláďata z hnízda beze stopy zmizela. Hnízdění tedy i v letošním roce skončilo nezdarem.

Kam zmizela mláďata, nikdo neví
"Otazník však zůstává nad příčinou zmařeného hnízdění. S největší pravděpodobností lze vyloučit zavinění způsobené člověkem. Na místě se nenašly žádné stopy a přítomná hlídka také žádný pohyb nezaznamenala. Mláďata zřejmě odnesl jiný chráněný druh. Mohla to být pravděpodobně naše největší sova nebo výr velký. Podle opakovaných pozorování zřejmě hnízdí nedaleko. Během jedné noci mohl zahubit všechna mláďata, aniž by je dospělí sokoli mohli ve tmě jakkoli bránit. Nejednalo by se o nijak výjimečnou událost, dravci a sovy si v přírodě mnohdy konkurují," informoval zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka.

Letos hnízdila nová samice
Ačkoliv se v loňském roce sokolům nepodařilo vlivem nepříznivého počasí mláďata odchovat, tak na místo nezanevřeli a letos zahnízdili znovu. Oproti loňskému roku byla v páru pozorována nová samice. Ta nosí na levé noze žlutý kroužek s kódem, pomocí kterého bylo možné zjistit, že pochází z Jeseníků. Samec kroužek nemá, takže jeho původ nešlo určit. Pár se v místě zdržoval přes celou zimu.

Broumovsko si sokoli oblíbili
Sokol stěhovavý patřil ještě donedávna mezi téměř vyhubené druhy, ale od devadesátých let minulého století se početnost jeho populace v Čechách pomalu zvyšuje. Aktuálně se na Broumovsku vyskytují minimálně čtyři párya to především na území národních přírodních rezervacích Adršpašsko­teplické skály a Broumovské stěny. Jejich oblíbenou lokalitou jsou Chrámové stěny v Teplických skalách, kde hnízdí pravidelně od roku 2004. Od té doby zde sokoli vyvedli celkem dvaadvacet mláďat a jedná se tak o nejúspěšnější hnízdiště v oblasti.

Zákaz vstupu do skal je zrušený
"Od dnešního dne je tak už návštěvnický okruh v Teplickém skalním městě pro veřejnost opět plně přístupný. Uzávěra v blízké Vlčí rokli ale z důvodu opravy povalových chodníků zatím trvá. Správa CHKO chce tímto poděkovat všem návštěvníkům a pracovníkům okruhu, kteří přijatá ochranná opatření respektovali a umožnili tak sokolům nerušený průběh hnízdění," uvedl Petr Kafka.
O výsledcích hnízdění sokolů na zbývajících lokalitách Broumovského výběžku bude jasno až na počátku června.

Další pozorování bude zase příští rok
"Pozorování nejrychlejších letců planety však už letos budou v těchto lokalitách spíše vzácností. Další prezentace hnízdících sokolů se stativovým dalekohledem Správa CHKO Broumovsko nabídne až napřesrok, kdy jak doufáme, bude hnízdění sokolů v této lokalitě zase úspěšné. Prosíme všechny návštěvníky, aby se ve skalních oblastech pohybovali i nadále tiše, ohleduplně a dodržovali pravidla pro horolezeckou činnost tak, aby nedošlo k vyrušení dalších hnízdících ptáků, kteří v této lokalitě ještě hnízdí," do­ dal Petr Kafka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.