Přihlásit

Parohatá města pořádají setkání. Tentokrát se sjedou do Jaroměřic (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jaroměřice nad Rokytnou
Málokdo tuší, že u nás existuje akce, při níž se na různých místech Čech, Moravy a Slezska scházejí delegace měst, která mají ve svém znaku parohy. Ať už srnčí, dančí nebo jelení. Iniciátory vzniku tohoto projektu bylo město Semily, ve kterém se také před deseti lety uskutečnilo první shromáždění parohatých měst.
V pořadí již páté setkání (akce se totiž koná jednou za dva roky) se uskuteční ve dnech 6. a 7. června v Jaroměřicích nad Rokytnou. Ty mají, jak je všeobecně známo, ve znaku jelena. Z šedesáti měst a obcí, která jsou ve spolku tzv. Paroháčů, jich do Jaroměřic přijede patnáct. Dohromady to bude asi 170 lidí. Nebudou to pouze čelní představitelé radnic, ale také hudební, divadelní a taneční soubory, které ve svých vystoupeních nabídnou návštěvníkům to nejlepší ze své činnosti.
Program setkání parohatých měst, který je v režii Městského kulturního střediska, začne v pátek, kdy budou pro delegace otevřeny všechny významné památky, od 19.00 se pak uskuteční na zámku slavnostní večer, jehož součástí budou noční kostýmované prohlídky.
V sobotu projde ulicemi města slavnostní průvod "paroháčů" a kulturní pořad zahájený zdravicemi bude slavnostně otevřen v 11.30. Na závěr programu v 18.00 zazpívá místní Chrámový pěvecký sbor pod vedením Ladislava Šabackého.
"Naposledy bylo setkání paroháčů v Doksech, jehož jsem se osobně zúčastnil, a letos jsme byli poctěni pořadatelstvím my v Jaroměřicích. Vše podstatné se odehraje na náměstí Komenského, kde budou zřízena dvě pódia - jedno před školou a druhé na odpočinkové zóně Míčova domu. Program bude jistě velmi pestrý a zajímavý, takže si na své přijdou všichni návštěvníci zajímavé akce," zve do Jaroměřic starosta Jaroslav Soukup.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.