Přihlásit

Ochránci žádají o pomoc s hledáním vzácného chřástala (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beskydy, Valašsko
Ochránci přírody v Beskydech hledají pomocníky na mapování zvláště chráněného chřástala polního.
Podle jejich odhadů žije v Beskydech 180 až 220 volajících samců tohoto ptačího druhu, jejich počty ale klesají. Valašskému deníku to sdělila Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.
Vloni ochránci přírody zaznamenali 78 volajících samců. Nejvíce - patnáct - v okolí Rysové u Rožnova pod Radhoštěm. "Do mapování se zapojilo třiadvacet lidí. Mezi nimi ornitologové, strážci přírody, pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy, skauti i veřejnost," uvedla Karolína Šůlová.
Chřástal polní je nenápadný pták, který se podobá koroptvi. Hnízdí zejména na vlhkých a podmáčených loukách. Patří mezi ohrožené druhy. Podle ochránců z krajiny téměř vymizel kvůli intenzivnímu zemědělství.
Chřástal vyžaduje pro hnízdění dostatečný úkryt, trávu vysokou alespoň 20 centimetrů. Právě nyní je pro něj velkým rizikem sklizeň trávy, kdy často vezmou za své hnízda i samice, které je nechtějí opustit.
"Není v našich silách zmapovat chřástaly v celých Beskydech. Obracíme se proto na milovníky přírody s prosbou o pomoc. Výsledky na podzim zveřejníme, data použijeme pro ochranu těchto zajímavých ptáků," uvedl vedoucí Správy CHKO Beskydy František Jaskula.
Trasy navržené pro sčítání jsou zveřejněny na www.valasskakrajina.cz, zájemci si ale mohou zvolit i trasu vlastní. Optimální jsou dvě kontroly v odstupu alespoň 14 dní.
Při sčítání se zaznamenává datum, počet volajících samců a zákres jejich výskytu do mapy. Každý zjištěný jedinec se do mapy zakresluje bodem a číslem.
Ochránci žádají dobrovolníky, kteří se do mapování chráněného opeřence zapojí, aby svá pozorování, výsledky, případně oskenovanou mapu s výskytem chřástala zaslali na adresu: Správa CHKO Beskydy, Nádražní 36, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm nebo emailem na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., případně Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
František Jaskula upozornil, že na sčítání chřástalů je nyní ideální čas. Samci se totiž v nočních hodinách ozývají nápadným řezavým hlasem, podobným dětské řehtačce. Chřástaly je možné "vyprovokovat" přehráním jejich hlasu například z MP3 přehrávače, mobilu nebo jiného zařízení.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.