Přihlásit

Křivoklátsko: K loveckým tradicím patří lovecká hudba (Rakovnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Křivoklátsko je v mysliveckém světě pojem, který sahá hluboko do historie, dokonce až do dob, kdy se o myslivosti v dnešním slova smyslu vlastně ani hovořit nedá. Už v dávných dobách bylo oblíbeným lovištěm českých knížat a pak králů. Anení se čemu divit. Romantická krajina, rozsáhlý lesní komplex, divoká příroda, nebývalé množství zvěře.
Postupem času se utvářely i lovecké tradice, ke kterým bezesporu patří i lovecká hudba, která požitek z lovu mnohonásobně násobí, příjemné vibrace tónů lesních rohů a borlic souzněly nejednomu lovci, náhončímu nebo návštěvníkovi. Trubači zahajovali lesnické a myslivecké plesy přes zkoušky adeptů myslivosti, myslivecké sněmy, přehlídky trofejí, kynologické a další příležitostné myslivecké akce.
Z iniciativy Lesní správy Lesů České republiky Křivoklát se na podzim v roce 2006 sešlo několik myslivců, kteří jsou schopni na velmi dobré úrovni zahrát lovecké signály, kdy se nejedná pouze o lovecké signály, kterými se předávají povely při společných lovech, ale i o slavnostní fanfáry, kterými se uvádějí často i významné společenské akce.
Křivoklátští trubači troubili od založení u významných vystoupení, jakými bylo např. přivítání prezidenta Klause se saským ministerským předsedou při vstupu do Lánské obory, na přehlídce shozů z Lánské obory společně se souborem vojenských lesů Libava - ZUŠ Polštát - uvítaní Livie Klausové, v poslední době veřejný koncert před kapličkou sv. Eustacha nedaleko hradu Křivoklát, společenské akce při oslavě dožitých jubileí /60,70/, zahajování honů a plesů /Křivoklát, Velká Buková, Lišany, Mšeno/, zkoušky adeptů myslivosti a přehlídky trofejí /Rakovník, Žatec/ - mezinárodní hraní Kronach SRN, otevření naučné stezky u horního toku Flájského potoka u Českého Jiřetína, na křtu knihy v obci Kounov, okr. Rakovník apod. Jeden člen souboru vystupoval v prosinci 2013 v Praze Rudolfínu na Mysliveckých Vánocích.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.