Přihlásit

Muzeum pod Buchlovem oživí lesnické tradice (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Proměna hájenky vyjde na pět milionů korun. Vystaveny v ní budou preparáty lesní zvěře, vábničky či funkční repliky loveckých zbraní

Buchlovice
Těžko přehlédnutelná hájenka, jejíž vznik se datuje do roku 1871, stojící při silničce k hradu Buchlovu, dostává s finišující rekonstrukcí vzhlednější podobu. Nově v ní vznikne muzeum lesnictví a myslivosti v Chřibech.
"Až do zahájení rekonstrukce v roce 2013 sloužila jako kanceláře revíru Lesní správy Buchlovice, teď v ní vedle muzea bude i centrum environmentálního vzdělávání," prozradil tiskový mluvčí Lesů České republiky (LČR) Zbyněk Boublík. V objektu bude podle něj vybudována expozice historie lesnictví a myslivosti v Chřibech, fořtova kancelář, expozice přírodnin a venkovní expozice lesnických pracovních pomůcek a prostředků. V okolí bývalé hájovny bude zbudováno arboretum, tedy je sbírka živých dřevin - dendrologická zahrada resp. zvláštní botanická zahrada specializující se na výzkum a pěstění dřevin.
"Mám velkou radost z toho, že hájenka, v níž jsme s manželkou bydleli 38 let a vychovali jsme v ní společně syny Ladislava, Jana a Huberta, zůstane zachována pro jiný účel, než byla postavena. Bude tu nejen pro další generace lesníků, ale také pro širokou veřejnost," neskrýval nadšení sedmasedmdesátiletý Jan Karásek, nejdéle sloužící fořt v hájence pod Buchlovem.
Přestože už tři roky bydlí v Buchlovicích, k hájovně na Novém dvoře, jak se lokalitě pod Buchlovem kdysi říkávalo, se rád vrací. Stejně rád prochází lesními porosty pod starobylým hradem, které pěstoval a staral se v nich o zvěř. "Na podzim, když přišel čas jelení říje, jsme si užili působivého troubení jelenů, různého hlasového zabarvení i výrazu," vzpomíná bývalý nadlesní. Když měli v bytě u Karásků v době říje hodně teplo, nemohli si prý nechat v noci ani pootevřená okna, protože kvůli jelenímu troubení by se nevyspali.
Radost z toho, že severní hájovna pod hradem Buchlovem dostane nový kabát a bude sloužit veřejnosti, má i jednadevadesátiletý nestor Klubu českých turistů Uherské Hradiště Vojtěch Rosůlek. "První fotku hájenky jsem pořídil stařičkým, ale dobrým fotoaparátem v první polovině čtyřicátých let minulého století. Několik jejích fotek jsem pak zveřejnil ve třinácti ročnících kalendářů s názvem Chřiby," poznamenal nejstarší turista Slovácka.
Jaké exponáty nabídne muzeum po jeho slavnostním otevření 24. října letošního roku? "Muzeum bude vybavováno postupně. Hlavní historické exponáty, které zatím shromažďujeme, budou umístěny v takzvané fořtově kanceláři. Ta by měla být vybavena jako ve 30. letech minulého století," uvedl tiskový mluvčí LČR s tím, že v první fázi bude muzeum vybaveno v rámci schváleného společného evropského projektu se Slovenskou republikou s názvem Antonsál - oživujeme lesnické tradice.
V muzeu budou k vidění preparáty lesní zvěře, lovecké vábničky či funkční repliky loveckých zbraní, exponáty budou doplněny audiovizuální technikou. K dalšímu vybavení bude docházet postupně. Rekonstrukce hájenky vysaje více než pět milionů korun ze zdrojů Lesů ČR. "Bude to v rámci Programu 2020, prostřednictvím kterého LČR podporují a rozvíjejí veřejně prospěšné funkce lesů," uvedl Zbyněk Boublík. Návštěvníci muzea si po jeho prohlédnutí mohou odskočit na tříkilometrovou lesnickou naučnou stezku, která vede od parkoviště pod hradem Buchlovem směrem k Hořínkové hájence a dále kolem přírodní památky Barborka na vrchol Modla s kaplí sv. Barbory.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.