Přihlásit

Městské lesy otevřely kousek od Příbrami Farmářský chov (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příbramsko
Možnost pozorovat zvěř žijící v našich lesích zblízka mají děti i dospělí v nové oboře nedaleko Příbrami. U hájovny Městských lesů Příbram kousek od Trhových Dušníků, kde se v prvopočátcích uvažovalo o zřízení tehdy debatované štípárny dříví, vznikla obora Farmářský chov. Za plotem je možné spatřit divoká prasata, která tu byla chována i dříve, daňky, muflony či divoké krocany.
"Na zcela novou akvizici některých zvířat se mohou přijít podívat nejen děti z mateřských či základních škol, ale také rodiny s dětmi a vlastně všichni, kteří si chtějí jen tak odpočinout v přírodě, zahrát si nějaké hry, podívat se na zvířata, nebo si opéct buřta," říká místostarosta Ivan Šedivý.
Místní oboru lze navštívit po domluvě s polesným Václavem Švarcem, kterého lze kontaktovat na telefonním čísle 604 210 065. Návštěvníci a především děti se zde mohou seznámit nejenom s prací městských lesů, ale také s tím, jak se tato zvířata chovají a podobně. Otevření obory oceňuje i místostarosta Václav Černý. "Městské lesy Příbram rok od roku dosahují lepších a lepších hospodářských výsledků. I tato obora byla vybudována z jejich vlastních prostředků a město se na spolufinancování nijak nepodílelo."
Obora Farmářský chov ve Skorotíně leží zhruba tři kilometry severně od Příbrami a 1,5 kilometru severovýchodně od Trhových Dušníků.
Kdo přišel s nápadem na vytvoření obory?
"Nápad to byl společný," odpověděl Příbramskému deníku jednatel Městských lesů Příbram Pavel Novotný s tím, že spolu s kolegy chtěli využít prostor, který se kolem hájovny nabízí. "Mufloni a daňci jsou dobře chovatelní. Myslím, že se nám povedla," kvituje uskutečnění myšlenky Pavel Novotný, jehož jméno bylo loni skloňováno při zřizování provozu štípárny u návsi v Trhových Dušníkách. Plán s otevřením provozu ale zmařily protesty místních. Sepsali dokonce petici. Odpůrci štípárny tehdy argumentovali svůj postoj i tím, že se obávali jak nadměrného hluku, prašnosti, tak nepřijatelného nárůstu dopravy v obci. Radnice proto našla pro zařízení nové umístění na pozemku, který dosud neměl využití, a to na Balonce u čistírny odpadních vod. Vybudovala kvůli tomu přístřešek, který funguje právě jako sklad odpadového dřeva.
Problémy či stížnosti na provoz skladu odpadového dřeva zatím radnice nezaznamenala.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.