Přihlásit

Znáte některou z naučných stezek v okolí Brna? (Brněnský metropolitan)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vážení přátelé lesa a přírody, jistě pro vás není novinkou, že se v okolí Brna rozkládají rozlehlé lesní porosty přístupné veřejnosti. Významnou část lesních porostů o rozloze více než 8200 ha spravuje a obhospodařovává společnost Lesy města Brna, a.s. Jedná se o největší městský majetek v České republice, který má zejména obecně prospěšné poslání. Kromě odborné správy a rozvoje lesního majetku statutárního města Brna a některých okolních obcí se tato společnost zabývá i dalšími činnostmi, jako např. pěstební a těžební činností, výrobou a prodejem dříví, provozuje lesní a okrasné školkařství, údržbu veřejné zeleně či správu drobných vodních toků na území města Brna.
Lesní oblasti v okolí Brna jsou vyhledávány stovkami obyvatel přilehlých obcí a města Brna díky snadné dopravní dostupnosti i husté síti turistického značení. Krásy přírody se zde snoubí s pro návštěvníky atraktivním systémem rekreačních prvků, který je společností Lesy města Brna, a. s. nejen pravidelně udržován, ale také neustále rozšiřován.
Pravděpodobně někteří z vás již navštívili naučné stezky Deblínskou, Brněnskou či Lipůveckou, které prostřednictvím informačních tabulí poskytují informace o různých zajímavostech brněnských lesů. Součástí naučných stezek jsou i odpočinková místa, několik lesních studánek a altánů, které zpříjemní pobyt pěším návštěvníkům i cyklistům. Studánky mají význam nejenom jako zdroj vody pro lesní zvěř a prameniště lesních toků, ale jsou i významným estetickým prvkem v lese. Dalším, veřejností oblíbeným, místem je obora Holedná, která slouží k cílenému chovu mufloní a dančí zvěře. Tato obora je svým umístěním uprostřed města naprosto výjimečná, neboť zde návštěvníci mohou zvěř denně pozorovat z bezprostřední blízkosti. I zde je vybudována zajímavá naučná stezka.
Společnost Lesy města Brna se taktéž věnuje stále oblíbenější lesní pedagogice. Co je jejím smyslem? Lesní pedagogika má prohloubit u veřejnosti zájem o les a objasnit význam hospodaření v lese, zlepšení vztahu člověka k lesu a k přírodě obecně, podporuje a objasňuje práci lesníků a zájem o dřevo jako obnovitelnou surovinu.
Od května je tu pro vás další naučná stezka, přijměte proto pozvání na zajímavou a poučnou procházku v příjemném komplexu lesních porostů Babího lomu. Na trase dlouhé necelé 2 kilometry je instalováno celkem 10 informačních tabulí, na kterých lesníci představují činnosti, které jsou každodenní součástí jejich práce. "Mnozí si představují, že les vlastně roste sám od sebe a lesník chodí s flintou na rameni, doprovázen poskakujícím jezevčíkem. Tak idylické to však ve skutečnosti není. Povolání lesníka obsahuje řadu činností od práce v lesních školkách, přes výchovu mladých porostů, budování lesních cest, hubení lesních škůdců až po vyznačování těžeb, sortimentaci a prvotní zpracování dřeva. Naším záměrem je právě na této naučné stezce malým i velkým návštěvníkům lesa naši práci představit a populárně-naučnou formou přiblížit," objasňuje ředitel Lesů města Brna ing. Jiří Neshyba. A proto se i zde naplňuje známé rčení Komenského "škola hrou" a lesníci si pro komunikaci s dětmi zvolili i nového pomocníka - maskota mravence Lesíka, který hravou a vtipnou formou provází i malé čtenáře a vysvětluje jim mnohé zajímavosti z prostředí Brněnských lesů. Každé stanoviště hlídá dřevěná socha zvířete, která byla vyřezána z jednoho kusu kmene motorovou pilou od umělce z Jeseníků - pana Jaroslava Pecháčka. Součástí naučné stezky je i nový lesní altán, čtyři lesní hřiště a obnovená studánka u sv. Huberta.
A jak se nejlépe k naučné stezce dostanete? Městskou hromadnou dopravou z Brna pojedete do zastávky Vranov, smyčka nebo zastávky Lelekovice, náves. Délka vycházky je příjemným turistickým tempem kolem 1 a 1 hod., rozhodnete-li se pro výšlap na rozhlednu v oblasti hřebenu Babího lomu, počítejte s délkou kolem 3 hodin. Trasa je dostupná pro pěší a částečně i pro cyklisty.
Lesníci z Brněnských lesů vás srdečně zvou a jsou připraveni naplňovat svůj slogan - "máte k nám blízko...".

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.