Přihlásit

Pachové repelenty odradí zvěř od silnic (pardubickenovinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okresní myslivecké spolky Českomoravské myslivecké jednoty Pardubice, Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí požádaly Pardubický kraj o dotaci na nákup pachových repelentů.

Repelenty budou použity na omezení střetů zvěře s motorovými vozidly na vybraných úsecích silnic Pardubického kraje. Stávající dopravní komunikace našeho kraje, zejména pak silnice I. třídy, nejsou žádným způsobem proti střetům motorových vozidel se zvěří zabezpečeny.

"Dotace je směřována jednotlivým okresním mysliveckým spolkům v rámci Pardubického
kraje, které jsou příjemcem dotace, a které zajistí nákup pachových repelentů. Tyto pachové repelenty pak okresní myslivecké spolky přidělí vybraným uživatelům honiteb ve své působnosti. Myslivcům za tuto jejich práci patří velký dík," vysvětluje radní Václav Kroutil.

Uživatelé honiteb na své náklady zajistí vhodné rozmístění a aplikaci pachových repelentů na volně rostoucí dřeviny v okolí silnic nebo si na jejich rozmístění zajistí vhodné dřevěné kolíky. Dále zajistí jejich pravidelnou kontrolu a včasné doplňování účinné látky. Povedou jednoduchou evidenci o počtu zjištěných případných střetů vozidel se zvěří a tak i vyhodnotí účinnost tohoto opatření.

Střety zvěře s vozidly v silničním provozu jsou přetrvávajícím velkým problémem. Dochází nejen k poranění či usmrcení zvěře, ale i k hmotným škodám, poranění lidí, někdy i ke ztrátě lidských životů.

Pardubické novinky informoval Mgr. Jakub Rychtecký, tiskový úsek Magistrátu města Pardubice.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.