Přihlásit

Lovecký zámeček Šilheřovice (E15)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Štěkot loveckých psů ani dusot koňských kopyt se už více než dvě stě let starým anglickým parkem neozývá a hosté Loveckého zámečku Šilheřovice si nemusejí svou večeři nejprve ulovit. Ovšem dát si vybranou zvěřinu ve stylovém prostředí a zapít ji kvalitním vínem z vyhlášených jihomoravských vinohradů stále patří k dobrému tónu, byť od časů, kdy na přelomu 19. a 20. století do Šilheřovic přijížděli hosté samotného barona Rothschilda, už uteklo mnoho vody.

Stylová rekonstrukce
Šilheřovický lovecký zámeček byl ostatně vyhledávanou gurmánskou destinací i za totality, a kdo v něm nejedl, jako by nebyl. V posledních dvou letech ale fungoval tak na půl plynu, provoz se totiž nezastavil ani v době velmi náročné rekonstrukce. "Všechno se opravovalo v historickém stylu. Například jen na netradičně zdobených komínech pracovali dva zedníci a poté ještě štukatéři pět měsíců," vysvětluje koordinátor rekonstrukce Vladimír Křtěn.
V patře zámečku jsou dnes stylově vybavené salonky, dole je restaurace se zámeckým krbem. Na vše dohlíží nezbytné vycpaniny jelenů a srnců doplněné o obrazy s loveckými výjevy a řadou trofejí, aby byl Lovecký zámeček skutečně lovecký.

Mezinárodní chuť
Hlavním lákadlem se ovšem nezpochybnitelně opět stala kuchyně zámečku, kde špičkového šéfkuchaře Ghazanfara Iqbala z Londýna od června doplňuje šéfkuchař-konzultant Jason Fitzgerald z Irska. "Mým úkolem je ještě více pozvednout gastronomickou úroveň," vysvětluje muž, který vařil i v michelinských restauracích včetně věhlasného francouzského Restaurantu Le Jardin v Le Touquetu. "Dodám zdejší kuchyni francouzský styl," slibuje a pochvaluje si své české i zahraniční spolupracovníky, z nichž každý vnáší do vaření svou invenci, ze které se zrodil vybraný jídelníček. Jeho základem je maso první třídy, a to zejména zvěřina převážně z Jesenicka a z Beskyd, hovězí z českých chovů a prémiové maso značky Kettyle Beef.
"K tomu pak děláme omáčky ve francouzském stylu, které jsou bohatší chuti, než bývá v Česku zvykem; jejich hlavní surovinou je vývar z kostí. Také musíme více zapracovat na využívání sezonních potravin," objasňuje Jason Fitzgerald.
Mezi vrcholné kousky šilheřovických kuchařů patří třeba pečený zámecký Tomahawk hovězí roštěnec na čerstvém tymiánu s restovanými cherry rajčaty a lilkovými hranolkami. "Není nutné, aby dobrý hovězí steak stál šest set korun," zdůrazňuje šéf kuchyně Iqbala s tím, že silnou zbraní restaurace je rovněž fusion cooking - kuchařské umění postavené na zcela netradičních kombinacích chutí vytvářejících jedinečné variace.

Výhodná poloha
Atmosféra, vybavení a poloha zámečku uprostřed parku s golfovým hřištěm a golfovou akademií (deset minut autem z Ostravy) jej předurčují také k rodinným oslavám, svatbám nebo společenským večírkům. Zámeček vzdálený jen pár kilometrů od polských hranic je též častým cílem procházek, přičemž výletníci v teplém počasí rádi využívají jeho zahrádku nebo venkovní posezení u nedalekého zámku, který také nabízí kromě prostor pro prestižní akce i občerstvení včetně grilovaného masa a ryb.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.