Přihlásit

V polích na Mladoboleslavsku se ukrývají tisíce divočáků (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počty divokých prasat se celorepublikově nedaří regulovat. Jaký dopad na zemědělství a krajinu má černá zvěř?

Mladoboleslavsko
Populace černé zvěře, tedy prasete divokého, už řadu let vytrvale stoupá. Logicky se tak množí i případy konfrontace člověka se zvířetem. Na polích, na silnicích, v přírodě. Jaká je situace na Mladoboleslavsku? Kolik kusů vloni myslivci ulovili? Stačí to? Budeme brzy prasata potkávat i ve městech?
Mírná zima divočákům přála, absence sněhu ztížila práci myslivcům a zvířata rozhodně netrpěla hladem. V přírodě se to tak už hemží selaty. Na přítomnost zvířecího druhu, který dlouhodobě způsobuje těžkou hlavu zemědělcům i ochráncům přírody, upozorňují zdevastované úseky na polích.
"V loňském roce bylo na Mladoboleslavsku uloveno 1230 kusů černé zvěře. Odhadnout, jak velká je současná populace, je komplikované. Zpravidla se ale v sezóně nepodaří ulovit více než 40 procent zvířat," konstatuje Josef Novák, vedoucí oddělení ochrany přírody, myslivosti a rybářství mladoboleslavského magistrátu. Podle tohoto výpočtu žije v našem sousedství zhruba třítisícová populace divokých prasat.
Novák zároveň dodává, že to, co se psalo ve starých knihách zoologie, už neplatí. Díky ideálním podmínkám vytvořených člověkem dochází mezi divokými prasaty k chrutí, tedy rozmnožování, i více než jednou ročně.
V některých českých regionech zašla situace tak daleko, že divočáci jsou běžně k vidění v ulicích měst. S velkými problémy se potýká například Ústí nad Labem. Tam pro zvířata představují lákadlo zahrádkářské kolonie. V Mladé Boleslavi něco podobného nehrozí. Tedy alespoň zatím.
Přestože prase divoké je obyčejně plaché, je stále víc přivyklé životu v bezprostřední blízkosti člověka. Jen za loňskou sezónu bylo osm kusů uloveno v mlází u řeky Jizery v Debři. Vždy na tom samém místě. Na tom samém místě, kam s oblibou chodí trávit čas rybáři.
Růstu populace černé zvěře nahrává podle Josefa Nováka především současný způsob zemědělství. Upřednostňuje se pěstování monokultur a energetických plodin, zejména řepky a kukuřice, což prasatům zcela vyhovuje.
"V době květu řepky se prasata skryjí v lánu a vylezou odtud až během sklizně, kdy je vyženou kombajny. V té době už ale zraje kukuřice, a tak se pouze přesunou. V poli jsou pro myslivce neviditelná," nastiňuje problém Novák.
Kromě škod, které vytvářejí na zemědělských plodinách, představuje černá zvěř významné riziko pro ochranu přírody. Prase je predátor a všežravec a jeho vysoké počty mohou mít zásadně neblahý vliv na populaci zajíců, bažantů, koroptví, ale také chráněných ještěrek, hadů a ptáků volné krajiny.
V současné době probíhá hájení, lovecká sezóna vypukne až 1. srpna. Mimo ni je možné lovit jen selata do dvou let věku. Stačí to? To je otázka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.