Přihlásit

Na orloji v muzeu budou korzovat jeleni (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JABLONEC NAD NISOU
Místo apoštolů stádo jelenů se prožene každou celou hodinu takzvaným Jelenorojem, zvířecí obdobou klasické pražské dominanty - Pražského orloje.
Dnes ho ve vestibulu Muzea skla a bižuterie v Jablonci instalují a k vidění tam bude už od této neděle. Korzující jeleni tam budou odměřovat léto až do konce srpna.
Vývoj a finální výroba 180 centimetrů vysokého hodinového stroje trvala více než dva roky. "Jeho autorem je Petr Vogeltanz, manžel designérky Jeleních šperků Báry Vogeltanzové," vysvětluje Kateřina Hrušková, jedna z kurátorek Mezinárodního trienále skla a bižuterie 2014, které v Jablonci v neděli oficiálně začíná.
Jelenoroj je symbolem českého dobrodějství. V Praze se ojedinělou časomírou mohli lidé těšit od roku 2013 v Rajské zahradě.
Soutěživí návštěvníci muzea se mohou zapojit i do Jelenobraní. Za úkol mají spočítat všechny členy jelení rodinky, kterým se v jabloneckém muzeu zalíbilo. "Má to velký úspěch. Před vitrínami pořád někdo počítá, ale málokdo se zatím dobral ke správnému počtu," poznamenala ředitelka muzea Milada Valečková.
Současně se sjíždějí do Jablonce účastníci mezinárodního bižuterního sympozia. Svá díla budou tvořit ve Střední a vyšší uměleckoprůmyslové škole. Od příštího pátku je pak vystaví v Galerii Belveder. Práce studentů zaplní i univerzitní Galerii N a 20 sklářských výtvarníků obsadí kostel sv. Anny.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.