Přihlásit

Příznivci cechu svatého Huberta se sešli ve Svatém Janu pod Skalou na Mysliveckém dnu (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Svatý Jan pod Skalou
Již po páté se sešli příznivci cechu sv. Huberta dne 14. 6. ve Svatém Janu pod Skalou na Mysliveckém dnu. Této akce se zúčastnily i některé děti naší školní družiny a Markéta Kohoutová z naší školy. Konalo se totiž vyhodnocení výtvarné soutěže, jejímž patronem se stal pan Václav Chaloupek. Téma soutěže bylo proto jasné. Zvířata z večerníčků pana Chaloupka. Soutěže se zúčastnila naše škola, ale i děti školní družiny.
Sobota 14. 6. 2014 a my se scházíme u školy, abychom autobusem dojeli do Svatého Jana pod Skalou na Myslivecký den. Krátce po deváté hodině se řadí průvod účastníků tohoto dne, který prochází obcí a v čele jdou myslivci i se svými čtyřnohými kamarády ve slavnostních uniformách. Přicházíme do parku a každý zaujímá nějaké vhodné místečko. Následují zahajovací fanfáry mysliveckými trubači a po krátkém úvodním slovu se celý program naplno rozjel. Byl připraven nejen pro děti, ale i pro dospělé návštěvníky. Každý si mohl vybrat podle svého. My jsme se zúčastnili "myslivecké stezky" pro děti. Na deseti stanovištích jsme plnili nejrůznější úkoly: přiřazovali jsme stopy k siluetám zvěře, do prostoru vegetačních pásem jsme přiřazovali zvěř, kterou zde můžeme vidět. Na dalších stanovištích jsme poznávali rasy psů, šest druhů stromů a rostlin, zkoušeli jsme přiřadit zvířata k jednotlivým lebkám, poznávali jsme paroží, v neprůhledných sáčcích jsme podle hmatu zjišťovali jejich obsah, poznávali jsme různé druhy zvěře, zjišťovali různé druhy pomůcek pro dravce a na obrázku poznávali zvířata. Po splnění jednotlivých úkolů jsme startovní kartu odevzdali a čekali na odpolední vyhodnocení.
Krom stezky jsme sledovali vábení jelenů, rozpoznávali jsme hlasy různých ptáků. Velmi se nám líbila přehlídka loveckých psů a dravců, sledovali jsme s napětím i jejich výcvik. Po polední přestávce následovalo slavnostní vyhodnocení dopolední "myslivecké stezky". Vyhodnocení byli z každé kategorie po jednom. Z kategorie 1. stupně ZŠ zvítězila Natálka Kalinová z naší školní družiny. A nyní nastává chvilka napětí. Bude následovat vyhodnocení výtvarné soutěže. Kdo asi bude vítězem? Opět byli vyhodnoceni tři nejlepší z jednotlivých kategorií. V kategorii 1. stupně ZŠ se stal vítězem Jan Polanecký ze školní družiny a ve starší kategorii pak Markéta Kohoutová z naší školy. Blahopřejeme! Vítězové obdrželi věcné odměny a jeden z nejlepších pak obdržel obraz malovaný panem Václavem Chaloupkem. Obrázky vítězů pak byly vydraženy a finanční obnos za ně obdrží ústav pro postižené děti. Po oficiálním vyhodnocení soutěže jsme si ještě zastříleli na terč lesní zvěře. Čas nás opravdu již tlačil a my se museli rozloučit, i když ještě nebyl úplný konec. Cestu zpět jsme podnikli pěšky přes Dub Na Herinkách a krátce kolem 15.30 jsme dorazili ke škole.
Den myslivosti byl super a my jím splnili i naši plánovanou akci. Vždyť červen je měsícem myslivosti. Každý z nás má jistě mnoho zážitků a až se všichni společně sejdeme, budeme mít o čem vyprávět.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.