Přihlásit

Rokycany trápí útoky divočáků (Rokycanský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rokycany
Přemnožená černá zvěř o sobě dává opět vědět. Své o tom vědí obyvatelé domů v obytné části nad rokycanskou nemocnicí. Divočáci ničí majetek v blízkosti přilehlých polností. Hmotné škody přitom jdou někdy až do tisíců. Na pozoru musí být také motoristé. Střet s divočáky by mohl mít tragické následky.
"Zabýváme se problémem a děláme pro to všechno, co se dá. Je pravda, že divočáci jsou v oblasti přemnoženi. Na podnět se vždy snažíme co nejúčinněji zareagovat. Kolegové uspořádali několik výprav, ale ne vždy s úspěšným koncem," připustila jednatelka Okresního mysliveckého spolku v Rokycanech a zároveň hospodářka MS Stráně Světlana Vlnová.
Snahu o regulaci potvrdil i šéf organizace ČSOP v rokycanské Švermově ulici Pavel Moulis . "Vždy jde o spolupráci více složek, Státní správu a zemědělce nevyjímaje. Teď je doba, kdy je přitom odstřel znemožněný vysokým obilím a rostoucími plodinami, za kterými se stěhují na jaře a v létě prasata. Je to pro ně snadná obživa," informoval Moulis.
Snadnější práci by tedy měli mít myslivci hned po žních. Moulis také potvrdil oblíbenou lokalitu zvěře nad rokycanskou nemocnicí.
"V oblasti je klid, nevedou tam žádné frekventované cesty a turistické stezky. Navíc je oblast poměrně vlhká, a tak když zaprší, nachází na loukách dostatek potravy. Bonusem je, že se v blízkosti nachází Borecký rybník. Divočákům tedy nic nechybí," dodal Moulis.
Oblast přitom není jedinou, která trpí pozorností divočáků. Svoji zkušenost mají z minulosti například i letci ve svém areálu v okresním městě. Po nájezdech stáda upravovali dobrovolníci prostor do použitelného stavu při brigádách, právě po útocích divočáků.
S problémy s černou zvěří se potýkají také na jihu okresu. Konkrétně Václav Hudec ze Štítova má s divočáky velmi bohaté zkušenosti.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.