Přihlásit

Výstava odkrývá i unikátní fotografie vodního ptactva (Pardubický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jiří Svoboda na snímcích zachytil přírodu na Pardubicku převážně v šedesátých letech

Hodiny a dny čekání jsou za výstavou nazvanou Zapsáno na hladině (života), která je nyní k vidění na pardubickém zámku. Fotograf Jiří Svoboda zachytil na svých fotkách přírodu na Pardubicku převážně v šedesátých letech. Mezi fotografiemi lze nalézt i několik unikátních kousků.
"Udělat takové snímky starou technikou bylo nesmírně náročné. Zvířata, která jsem fotil, jsou velmi plachá. To není jako na safari někde v Africe," vysvětluje Jiří Svoboda, proč musel trávit dlouhé hodiny u rybníků v okolí Lázní Bohdanče, odkud je většina vystavovaných snímků.

Pomohla náhoda
Někdy sehrála svou roli i náhoda. "Tak tomu bylo u fotografie ledňáčků pod Kunětickou horou, která obletěla svět," vzpomíná pardubický fotograf na kousek, který se objevil v mnoha časopisech.
Jiří Svoboda se soustředil především na vodní ptáky. "Návštěvníci mohou spatřit i druhy ptactva, které už v okolí Bohdanče nežijí. Jedná se třeba o potápku černokrkou," podotýká Jiří Svoboda. Vystavené snímky zachycují ovšem i kunu či lišku.
Kromě toho, že se Svobodovy snímky dostaly do mnoha časopisů, pochválil je také uznávaný ornitolog František Obhlídal, který zemřel v roce 2000. "Ve snímcích spojuje technickou dokonalost s jemným uměleckým pojetím a dokazuje, že lze najít krásu všude kolem nás. Fotografie jsou vyznáním obdivu a intimního vztahu autora ke všemuživému," napsal František Obhlídal.
Výstavu je možné na zámku navštívit až do 26. října.

O výstavě
Fotograf přírody Jiří Svoboda zachytil na svých černobílých i barevných fotografiích přírodu na Pardubicku převážně v 60. letech minulého století. Část vystavených snímků pochází i z pozdějšího období a rovněž ze zahraničních cest. Zpočátku ho vedlo amatérské nadšení, později ale zcela systematicky a cíleně zdokumentoval mizející bohatost přírody v polabské krajině. Díky jeho fotografiím se dozvídáme o hnízdění těch nejvzácnějších ptačích druhů, jež od nás později vymizely. Jeho snímky však rozhodně nejsou jen dokumentární, zve do intimního světa ptačích párů, do atmosféry panující u ptačích hnízd, přibližuje okamžiky při krmení a výchově mláďat. Výstava fotografií je otevřena v chodbě u rytířských sálů od 30. května 2014.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.