Přihlásit

Divoká prasata míří do ulic (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na přemnožená divoká prasata si obyvatelé Lokte budou muset v létě ve svých ulicích pomalu zvykat. V Nadlesí a ve Dvorech, na sídlišti v ulici Mírová, případně v lokalitě Finské domky. Tam všude invaze divočáků potrvá, a to téměř přes celé léto.
"Zákon o myslivosti neumožňuje odlov zvěře v zastavěné části obce, a rovněž neumožňuje lov kojících a vodících bachyní. V letošním roce jsou průběžně loveni lončáci. Selata začnou být lovena počínaje měsícem srpnem," sdělil ředitel Loketských městských lesů (LML) František Kolář s tím, že na požádání občanů rozmisťují Lesy v okolí zahrad v Nadlesí pachové ohradníky, které mají za úkol odpudit černou zvěř z dané lokality.
Invazi divokých prasat v Lokti napomáhá kromě vysoké trávy také výskyt chřástala polního. "Nadlesí a Dvory se nachází v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Nadlesí je územím s nejhustším osídlenímchřástala polního. Z tohoto důvodu tady Správa CHKO Slavkovský les vedla motivační tlak na zemědělce, aby zde bylo hospodařeno způsobem, který vyhovuje chřástalovi - kosení trávy je možné s ohledem na výskyt chřástala provádět až po 15. srpnu," upřesnil místostarosta Lokte Rudolf Flaška.
Ředitel LML hlavní problém vidí též v činnosti člověka. "Není to o přemnožení divočáků, ale o ztrátě přirozeného životního prostoru výstavbou nových staveb pro potřeby naší civilizace. Naučili jsme se chránit pouze zvířata, která nás neobtěžují a s těmi ostatními nechceme sdílet životní prostor. Klademe si otázku, kdo tady byl dřív a jak je to s naším vztahem k přírodě," dodal Kolář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.