Přihlásit

Proměny života zvěře vytváří Petr Tříska do dřevořezeb (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dobříš
Při své práci myslivce a lesníka vídá Petr Tříska dennodenně mnoho zvířat. Navštěvuje také obory a obůrky, kde se ke zvěři dostane na pár kroků. Život zvěře ho fascinuje natolik, že se mu věnuje i ve svém volném čase.
Chování, pohyby, náladu a mimiku zvířat ztvárňuje do řezbářských děl, která budou nazačátkusrpnavystavenana zámku Dobříš.
"Dobříšsko je kraj lesů, rybníků a jejich obyvatel. Před lety jsem si z pobytu ve zdejší přírodě odnesl mnoho zážitků a teď se budu snažit alespoň část těchto zážitků vrátit," sděluje Petr Tříska.
Od 1. do 3. srpna představí v konírně zámku Dobříš šestnáct dřevořezeb v půlkuláčích. Spojujícím motivem všech děl je místní zvěř, která je chována také v colloredomannsfeldských honitbách.
Na expozici zve Petr Tříska především návštěvníky Rybích hodů, které se v areálu zámku konají 2. srpna. Jejich součástí bude prezentace lesnické firmy majitele zámku Jeroma Colloredo­ Mannsfelda.
"Na informačních panelech na nádvoří zámku a v konírně se veřejnost seznámí s majetkem rodiny Colloredo­ Mannsfeld od historie po současnost. Své místo bude mít nejen rybářství, ale také lesnictví, myslivost a zpracování dřeva. Tato témata skvěle doplní výstava dřevořezeb z dílny pana Třísky," informuje Michal Pernica, ředitel firmy Colloredo­-Mannsfeld, pod kterou spadá také zámek Dobříš. Dřevořezby Petra Třísky charakterizuje ojedinělý rukopis a styl. Vytváří tzv. hluboký scurz relief (iluzivní zkrácení prostoru) na nerovné ploše dřeva. Pracuje přitom se dřevem osikovým, lipovým a topolovým.
"Každá dřevořezba je originál. Neopakuji se, každý motiv se dá totiž zpracovat mnoha způsoby. Ani neupřednostňuji žádný typ zvěře, všechna je krásná, zajímavá i tajemná," říká Tříska. Nejzásadnější je podle něj přijít na nápad, v jaké situaci dané zvíře vytvořit.
"Fascinují mě neustálé proměny života zvěře. Ataké skutečnost, že dřevo, do něhož vyřezávám, bylo jako strom součástí živého lesa, po skácení se na čas stalo mrtvým materiálem, který pod mými dláty zvonu ožívá. Přál bych si, aby moje práce přinesla alespoň trochu té radosti a pohody, s níž jsem se při svých lesních toulkách setkal já sám," podotýká řezbář a myslivec.

***
Petr Tříska dosud absolvoval přes padesát výstav doma i v zahraničí. Expozice v konírně dobříšského zámku představí jeho díla ze soukromých sbírek, nově vznikající dřevořezby pak myslivec pro zájemce prezentuje také ve svém domácím ateliéru na Křivoklátě.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.