Přihlásit

Bike aréna vzbuzuje kladné ohlasy, ale i kritiku myslivců a ochránců (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vsetín
Ráj pro všechny adrenalinové nadšence a noční můra pro ochránce přírody, to je Bike aréna Vsetín.
Pro nezasvěcené, Bike aréna je síť uměle vybudovaných stezek pro cyklisty vedoucí lesem v blízkosti Semetína. Nyní, po dokončení první etapy výstavby, měří tratě asi patnáct kilometrů. Vsetínská radnice plánuje ještě druhou a třetí etapu výstavby, která by stávající trasy rozšířila o přibližně osm kilometrů.
O vytvoření arény se nejvíce zasadil vsetínský zastupitel Roman Kalabus. "V této oblasti se dlouhodobě pohybuji, proto vím, že v zahraničí je spousta podobných center. Jsou vítaná, protože jsou atraktivní, a zvyšují tím cestovní ruch v regionu," vysvětlil.

Nadšení cyklistů
Spousta cyklistů je z arény nadšená. "Vybudovat takové centrum u nás na Valašsku byl super nápad, jezdím tam poměrně často jen tak si zablbnout a odreagovat se," řekl Filip Surý z Kateřinic. Na facebookových stránkách má aréna přes čtrnáct set fanoušků.

Druhá strana mince
Problém však vidí ochránci přírody. "Les má svůj účel, je především domovem pro zvěř. Pokud v něm začneme dělat stavební úpravy, naruší se tím přirozené prostředí," řekl Milan Orálek ze svazu ochránců přírody. Dále však dodává, že vstup do lesa samozřejmě zakázaný není. "Cyklisté mohou klidně lesem projíždět, to je jasné, ale náhodně a nepravidelně. Když se uprostřed lesa vytvoří centrum, kde se každý den schází desítky lidí, zvěř je vyplašená a stresovaná," dodal Orálek.

Obhajoba
Druhá etapa by se podle Kalabuse měla začít stavět už na podzim tohoto roku. "Nechali jsme si udělat odborný posudek od botaničky Věry Koutecké z Ostravy. Bylo to nutné, protože část trasy budované v druhé etapě vede přes oblast Natura 2000, která je chráněná Evropskou unií," upřesnil. Pokud bude posudek vyhodnocen kladně, stavební práce skutečně začnou už tento podzim.
"Nepředpokládáme, že by nastal nějaký problém. Trasy stezek jsme průběžně upravovali tak, aby byly co nejšetrněji zasazené do terénu," dodal Kalabus. Před výstavbou první etapy se ekologický posudek dělat nemusel, protože tratě nezasahovaly do žádné chráněné oblasti. Tím pádem o výstavbě rozhodoval jen majitel pozemku a tím je město.

Myslivci proti rozšíření
K problému se vyjádřil také předseda Mysliveckého sdružení Nivka Semetín Rostislav Machala. "O výstavbě arény jsme samozřejmě věděli a proti první etapě jsme nic nenamítali, byla odůvodněna rozvojem cestovního ruchu. S dalším rozšiřováním centra nesouhlasíme, ale bohužel s tím nemůžeme nic dělat, protože lesy nevlastníme, pouze je spravujeme," řekl. Podle Kalabuse ale zdejší myslivci a ochránci přírody věc zveličují. V Jeseníkách, kde on sám pracuje na podobném projektu, jako je vsetínská Bike aréna, spolupracuje s tamějšími myslivci a společně hledají kompromis. Kromě Bike arény Vsetín je na Valašsku také Bike park Kyčerka ve Velkých Karlovicích. Funguje od června 2012, nabízí přes sedm kilometrů tras a plánuje se přístavba dalších, například přes údolí Leskové.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.