Přihlásit

V každém z nás je kus lovce (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lukostřelec Tomáš Hanuš z Valteřic se podílel na vzniku prvního 3D parku s maketami zvířat v Krkonoších.
Vyrostl v Bratrouchově.

JABLONEC NAD JIZEROU
Jelen, čáp, divoké prase. Makety zvířat jsou roztroušené v terénu a party střelců se pohybují takřka neslyšně. Tak jako před čtyřiceti tisíci lety, kdy člověk vzal luk a šíp poprvé do ruky. Takzvané lukostřelecké 3D parky začínají pronikat i do Česka. Jeden z prvních nedávno vyrostl v krkonošském Bratrouchově.
V chalupě U Dvou kozlů našli lukostřelci z Arni Valteřice zázemí. "V každém z nás je kus lovce," tvrdí Tomáš Hanuš, který v nedalekých Valteřicích střelecké zbraně vyrábí. A jeho přezdívka Arni dala jméno také tamnímu střeleckému klubu.
Sám má se střelbou velmi bohaté zkušenosti. Je mistrem Evropy v kategorii longbow (velký typ luku, vycházející ze středověku, s poměrně značným zakřivením) pro rok 2012 a ve stejné kategorii i vicemistrem světa z loňského roku. Společně s jilemnickými nadšenci se snaží, aby 3D lukostřelba pronikla do Krkonoš.

* Lukostřelba se objevuje na olympijských hrách jako jeden z tradičních sportů. Co to je 3D lukostřelba?
Principem je střelba na makety zvířat. Nikdo přitom neumírá, nikdo není zraněný. Je to samostatná lukostřelecká disciplína v přírodě, kde se pohybují po trati lukostřelci, zpravidla čtyři až šest lidí. A na každé maketě sbírají body. Geniální na tomhle sportu je, že se dá na poměrně vysoké úrovni provozovat s minimem tréninku a relativně levným vybavením.

* Kdy vznikla myšlenka v Krkonoších vybudovat 3D park pro lukostřelce?
Ta myšlenka není nijak stará, přišla před několika měsíci. My v Bratrouchově už pořádáme kurzy lukostřelby a proto postavení střelnice logické vyústění. Dnes je jediná věc, která brání většímu rozšíření 3D lukostřelby: málokdo zatím o tom ví. Většina lidí si to spojuje s klasickou lukostřelbou.

* Kolik stojí lukostřelecké vybavení?
Taková střední, až vyšší úroveň se vejde do třinácti až patnácti tisíc korun. Pokud bych to měl třeba srovnat s cyklistikou, tak kolo do patnácti tisíc nemá prakticky význam kupovat. A u lukostřelby další náklady téměř neexistují. Není to časově náročný sport. Trénovat se dá prakticky kdekoli a kdykoli a v každém věku. Jen je nutné si pořídit luk, odpovídající našim tělesným možnostem. Například v Rakousku, kde je 3D lukostřelba daleko rozšířenější než u nás, je naprosto samozřejmé, že chodí na jednotlivé mety celé rodiny.

* V Rakousku nebo Německu jsou desítky parků, kde se dá 3D lukostřelba provozovat. U nás o podobné nabídce nevím. Jste první v regionu?
Před třemi lety vznikl první klub v jižních Čechách v Bartochově u Českých Budějovic. Potom vyrostl ve Skalanech v Českém ráji a v Hradci Králové na letišti. Bratrouchovská střelnice je první v Krkonoších a čtvrtá v zemi.

* Komu byste především lukostřelbu doporučil?

Lukostřelba je naprosto ideální doplněk pro rodinnou dovolenou.

* Je velký rozdíl střílet na papírové terče, nebo na makety?
Je to úplně něco jiného. V každém z nás je kus lovce. Ve 3D parku můžete své lovecké pudy uspokojit naprosto beztrestně. V přírodě, když člověk trefí jelena takzvaně naměkko (například do břicha, kdy lovená zvěř na místě nezemře a často se dlouhé hodiny trápí - pozn. red.), tak se s tím musí nějak srovnat. Tady to je jedno.

* Přijde mi, že klasická lukostřelba spíše skomírá, zatímco 3D se rozvíjí.
Skutečně je to pravda. Členská základna raketově roste. Myslím si, že je to i tím, že může přijít člověk z ulice a vyzkoušet si to. I v Bratrouchově plánujeme, že si lidé budou moci vybavení vypůjčit.

* Myslíte si, že by dnešní generace mohla lukostřelbě ve volné přírodě propadnout?
Každé správné "Husákovo dítě" ví, co to je luk a šípy. Patřilo to tehdy k nezbytnému koloritu dětských her. Většina dětí takhle fungovala a rychle se rozvzpomene.

***
3D Lukostřelba
Podobně jako u golfu spolu závodí skupiny, které si zapisují skóre na jednotlivých stanovištích. Podle věku je odstupňovaná vzdálenost střelby, eventuelně velikost a váha luku. Lukostřelecké 3D parky jsou tak vhodné pro všechny generace. Tento sport nyní zažívá obrovský boom v Německu a Rakousku. Ve srovnání s jinými sporty jsou pořizovací náklady na vybavení poměrně nízké, zhruba třetinové ve srovnání s cyklistikou. Kvalitní lukostřelecké vybavení lze pořídit do 15 tisíc korun.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.