Přihlásit

Jezevčíci Baddy a Only získali tituly (Slovácko - regionální týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ratíškovice – Baddy ze Šanovských polí a Only zo Šraneckých borin. Tito dva jezevčíci z chovné stanice Z Ratíškovických Vinohradů Františka Bábíka si přivezli vysoká ocenění ze soutěže v kontaktním norování u francouzského Limoges. „Podařil se nám husarský kousek na tamním mezinárodním norování, kde startovalo čtrnáct psů, z toho tři z České republiky. Oba moji psi spolu se dvěma francouzskými uspěli v první ceně a získali dva tituly, což je obrovský úspěch,” informoval předseda kynologické komise hodonínského Okresního mysliveckého spolku František, Bábík.

Upozornil na to, že šlo o velice náročné zkoušky, které trvají třicet minut. „Nora je užší než ta naše, je dlouhá třicet metrů amátvar osmičky. Rozhodčí její části různě uzavírají a lišku tam pes musí v časovém limitu najít,” přiblížil francouzské pojetí disciplíny Bábík.

První se do tunelu podíval ještě ne dvouletý Only. „Zatlačil si lišku až do zadní části osmičky, kde ho čekal přímý boj tlamy proti tlamě.

Ve dvacáté minutě se mu podařil vzít její týl.

Rozhodčí jen zahlásili chvat hlava,” popsal výkon Onlyho, který se tak stane mezinárodním šampionem práce, jeho majitel.

Podobně se dařilo také o několik měsíců staršímu Baddymu. „Beník předvedl o hodně rychlejší práci, šel totiž lišce naproti. Už v desáté minutě předvedl úspěšný boční chvat. Francouzi byli z tohoto výkonu úplně nadšení a všichni tleskali, což se mi líbilo,” připomněl si nádherné chvíle letos jednapadesátiletý kynolog, který obhospodařuje ratíškovické obecní lesy. Baddy je v současnosti čekatel na titul interšampiona. O týden později vylovil stříbrnou medaili zkušený harcovník, sedmiletý Fraser Grand Amity, u Malacek v práci jezevčíků na barvě čili zvířecí krvi. „Dvě a půl decilitru je nakapaných v délce tisícdvěstě metrů,kdeje položených pět označených markantů. Minimálně musí nalézt dva a do hodiny a půl objevit srnce. Je to strašně náročné na psychiku a koordinaci psa,” upozornil Bábík.

Ten současné dny tráví na dovolené v Jeseníkách. Samozřejmě s jezevčíky. „Doma jich máme šest, takže všechny najednou vzít nemůžeme. Těm, co jsou s námi, se v horách líbí. V lesích si počichají a poběhají, takže jsme všichni spokojení,” dodal ratíškovický kynolog, který se zabývá chovem drsnosrstých a dlouhosrstých jezevčíků.

Chovatelská stanice Z Ratíškovských Vinohradů vznikla v únoru 1999.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.