Přihlásit

Vášeň pro fotografii zavedla Tomáše Jeřábka na Slovensko, kde lovil nejlepší snímek medvěda (Boleslavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beroun–Fotografování je pro třiatřicetiletého Berouňáka Tomáše Jeřábka vášeň, hobby, prostě životní styl.

„Fotografování se už věnuji řadu let. Tak nějak to postupně vyplynulo z mého druhého velkého koníčka, či chcete­li hobby, a tím je rybaření. Jezdíme s rodinou v létě chytat na pískovcová jezera na jih Čech. A když tak sedíte a pozorujete splávek, hladinu, tak prostě vám připadne, že tuhle scenérii musíte zachytit. A tak nějak najednou máte fotoaparát v ruce a už ho nepustíte,” vzpomíná na své fotografické začátky Tomáš Jeřábek.

Přírodu fotí rád a s nadšením. Jeho snímky se z prvotních amatérských záběrů začaly vyprofilovávat, dostávaly jiskru a smysl. A tak si Tomáš Jeřábek řekl, že zkusí některé své fotografie posoudit odborníky a poslal své snímky do časopisů věnujících se rybářství a také myslivosti. „Najednou koukám, ve schránce dopis, že jsem s mou rybářskou fotografií vyhrál roční předplatné časopisu věnujícího se právě rybářství,” směje se Tomáš.

Tohle byly impulzy, které sympatického fotografa posouvaly dál a jeho hobby se mu začalo zadírat pod kůži. „Fotoaparát mám všude s sebou. Fotím krajinky, zvířata, ale i koncerty, lidi. Nechci se vyhranit jen na jeden žánr. Jediné, co mi příliš moc neříká, jsou budovy. A naopak nejraději mám zvířata, se kterými jsem začínal,” říká Tomáš Jeřábek. Snad i právě proto přijal pozvání kamaráda, myslivce ze Slovenska. Společně se pak vydali na lov medvědů na Malou Fatru. Samozřejmě že medvědy lovili jen v hledáčku fotoaparátu. „Byl to neskutečný zážitek. Leželi jsme několik dní ve speciální skrýši. Bok po boku, prostoru kolem nás bylo akorát tak na protažení nohou. A medvědi pořád nic. Ale třetí den se to změnilo. Přišli. Když jen pár metrů před sebou vidíte tu velikou šelmu, nemyslíte na to, aby se neobrátil vítr nebo jste se neprozradili v chatrné skrýši z větví. Myslíte jen na to, aby se vám povedl ten nejlepší snímek. Kdybyste se mě ještě před deseti lety zeptali, že budu ležet na jehličí někde na slovenské Malé Fatře a fotit medvědy z desetimetrové vzdálenosti, myslel bych si, že jste se zbláznili. Teď... Teď se těším na další zážitek,” uzavírá Tomáš Jeřábek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.