Přihlásit

Lov lva v Africe? Půl milionu (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šakvice – Radomír Franc se neživí pouze vycpáváním zvířat. Organizuje také lovecké výpravy do celého světa. Na některých z nich své zákazníky osobně doprovází. Většina z nich poté pošle své trofeje právě do šakvického ateliéru, kde je Francovi zaměstnanci zvěční.

Nejoblíbenějším cílem je Afrika. Lovec, který si zájezd objedná, se nemusí starat téměř o nic. „Vyřizujeme letenky i lovecká povolení. Klienta doprovází na safari profesionální lovec a státní ranger, který dohlíží na dodržování pravidel. U některých zvířat je totiž povolené za rok ulovit pouze určitý počet kusů,” vysvětluje Franc.

Pokud chce člověk lovit běžně dostupná zvířata, jako jsou antilopy či prasata bradavičnatá, zaplatí za desetidenní zájezd asi sto tisíc korun. Naproti tomu lov lva stojí víc něž půl milionu korun. Co se týče etiky, má Franc jasno. „Náš lov je regulovaný státem a podléhá přísným kontrolám,” říká muž. V pytláctví vidí, stejně jako ochránci zvířat, velký problém. „Nedávno někdo napsal, že rohy nosorožců mají protirakovinné účinky. Na černém trhu ihned vzrostla jejich cena,” pokračuje Franc. Zákazníci vědí, že do jeho ateliéru nemohou přinést trofej bez potřebných úředních potvrzení.

Franc vlastní ranč v Jihoafrické republice. Do jižního cípu Afriky, kde by se jednou rád usadil, vyráží opět na podzim.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.