Přihlásit

Na Olomoucku hoří myslivcům posedy (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Až příliš často vyjížděli v posledních týdnech hasiči na Olomoucku k požárům mysliveckých posedů a včelích úlů.

Takovou frekvenci nepamatují. Od května tu již požár zničil pět posedů, dvakrát oheň zachvátil včelí úly. Právo o tom informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Naposledy vyjížděli k události podobného typu profesionální hasiči ze Šternberka a jejich dobrovolní kolegové z Bohuňovic uplynulý víkend v neděli. Zaměstnal je požár posedu a blízkého strniště u obce Štarnov.

Myslivecké posedy už hořely také u Droždína, Lhoty u Nákla, Střeni a Daskabátu, včelí úly oheň likvidoval v Domašově nad Bystřicí a ve Lhotě u Nákla. U podobných požárů přitom hrozí především v horkém a suchém počasí rozšíření na přilehlá pole nebo lesní porosty.

„Podivný je přinejmenším počet těchto událostí i blízká lokalita jednotlivých míst s požáry. U všech těchto případů došlo ke kompletní devastaci posedů či včelích objektů.

Škody po požárech se dají počítat v desítkách tisíc korun,” uvedl Hošák s tím, že u všech těchto případů je jednou z nejvíce pravděpodobných příčin úmysl neznámé osoby. Hasiči mají silné podezření, že mají co do činění se sériovým žhářem, který má spadeno především na tyto dřevěné stavby.

Sami myslivci jsou však zatím ve svých vyjádřeních spíše opatrní. „Těžko se vyjadřovat, co může za požáry být. Možností je více, většinou však měli v minulosti ničení posedů na svědomí obyčejní vandalové. Občas se stane, že někdo zničí třeba i krmelec či jiné zařízení. Tomu lze bohužel jen těžko zabránit,” řekl Právu jednatel Okresního mysliveckého spolku v Olomouci Jiří Zbořil.

„Stane se, že se myslivci mezi sebou nepohodnou, někdo se může cítit být uražený, ale že by to vedlo k ničení zařízení, to je naprosto výjimečné. Příliš tak nevěřím, že by posedy ničil nějaký naštvaný myslivec, to spíše nějaká parta výrostků, ale kdoví? Stačí jeden magor a je vystaráno,” okomentoval jeden z možných motivů zakládání požárů člen jednoho z mysliveckých sdružení poblíž Olomouce.

Tomu, že požáry může zakládat sériový žhář, napovídá mj. třeba to, že v jeden den (10. června) shořel myslivecký posed ve Střeni i v nedaleké Lhotě u Nákla. V druhém případě navíc vzplál oheň i ve včelíně.

„Naštěstí se všechny požáry obešly bez zranění a včasná lokalizace zabránila například o víkendu většímu rozšíření ohně na strniště. U obce Daskabát požár poškodil také sloup elektrického vedení,” dodal Hošák.

Jednotlivé události šetří hasiči i policisté. Zatím nebyla vyloučena ani potvrzena možná souvislost mezi jednotlivými požáry. Nicméně úmyslné zapálení se už v některých případech podařilo prokázat.

„Ne všechny případy, které evidují hasiči, nám majitelé poškozených objektů nahlásili. Těmi hlášenými se všemi zabýváme. U některých bylo na místě zjištěno, že šlo o úmyslné zapálení,” řekla Právu olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková. Pachateli hrozí za poškození cizí věci až dva roky vězení.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.