Přihlásit

Jak zabránit střetům s ptáky? Letiště testuje prérijní trávu (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mezinárodní letiště v Daytonu v americkém státě Ohio pokusně vysévá kolem ranvejí vysokou prérijní trávu, která má snížit riziko střetů letadel s ptáky. Tamní úřady totiž vycházejí z předpokladu, že velcí ptáci jako husy se vysoké trávě vyhnou z přirozeného strachu z toho, že v ní číhají predátoři.

Správa letiště se rozhodla osít prérijní trávou plochu o rozloze asi 1,2 čtverečního kilometru. Do konce letošního roku by tato tráva měla růst u přistávacích i vzletových drah.

Střet letadla s ptáky patří k častým problémům. Jen ve Spojených státech se každoročně stane přes deset tisíc případů. Nejčastějším problémem takových střetů jsou poškozené motory.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) odhaduje, že každoroční škody ze srážek činí 950 milionů dolarů (zhruba dvacet miliard korun).

Některé střety s ptáky mohou zavinit i pád stroje. Příkladem je let společnosti US Airways, jehož piloti v roce 2009 museli nouzově přistát na řece Hudson. Všichni cestující tehdy nehodu přežili. Takové štěstí ale neměl stroj společnosti Eastern Air Lines, který se v roce 1960 zřítil do bostonského přístavu poté, co při startu vlétl do hejna špačků. Zahynulo tehdy 62 lidí.

Podle statistiky FAA zahynulo od roku 1988 kvůli střetům letadel s divokou zvěří přes 250 lidí, poničeno bylo více než 229 letadel. Nejvíce takových nehod připadá na období do července do října, kdy mladí ptáci opouštějí hnízda a které připadá na dobu migrací.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.