Přihlásit

Myslivci z Osvračína obnovili boží muka (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Osvračínští se v sobotu chystají na historicky první setkání rodáků.
"Naše rozhodnutí uspořádat tuto akci mělo hned dva stěžejní důvody. Prvním byl ten, že letos uplynulo 725 let od první zmínky o naší obci, a druhým, protože obec dosud neumožnila rodákům se setkávat," řekl starosta Osvračína Milan Strakoš.
Přípravný výbor věnoval této akci hodně práce a volného času. Aby vše proběhlo důstojně, přidali ruku k dílu i osvračínští myslivci.
V lese Na Průhoně zrestaurovali boží muka.
"Jsou to boží muka ke cti sv. Huberta a české myslivosti. Každá taková akce je dost náročná, hlavně finančně, a ne každý má pro tuto činnost pochopení. Přesto myslím, že posezení a možná i zamyšlení u tohoto pomníčku s pohledem na údolí Zubřiny a dále jihovýchodním směrem na zvlněnou krajinu s Bolfánkem, kanickými vrchy s Rýzmberkem musí každého pohladit na duši. Věříme, že toto dílko, které vytvořili naši předci v roce 1901 a my ho ne vždy v patřičné úctě užíváme, udělá radost všem, kteří tudy projdou, ještě po dlouhá léta," řekl Petr Šefčík za Myslivecké sdružení Peřina Osvračín.
Program I. setkání osvračínských rodáků začne v sobotu dopoledne mší svatou a modlením za zesnulé na místním hřbitově. Odpoledne se účastníci sejdou u pomníku padlým v I. světové válce. Od 14 hodin začne program na zámku, kde nebude chybět ani výstava, na níž se představí místní spolky a k vidění bude i bohatá sbírka dokumentů o historii Osvračína. Při muzice se mohou všichni bavit až do půlnoci.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.