Přihlásit

Myslivci zamíří na špačky. Brokovnicí (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na rány z dělobuchů si špačci rychle zvykají. V některých vinicích se až do konce října budou procházet lovci. Hejna odeženou střelbou.

Hodonínsko
Početná hejna černošedých ptáků každoročně trápí přes letní a podzimní měsíce vinaře na Slovácku. Špačky lákají nasládlé bobule révy vinné, které ve vinicích dozrávají. Pěstitelé volí různé způsoby ochrany, třeba sítě nebo plynová děla. Odedneška mohou ti, kteří dostanou povolení, vytáhnout také palné zbraně. "Jde o prevenci závažných škod na úrodě za podmínek stanovených vyhláškou," informoval Petr Michna z veselského odboru životního prostředí.
Právě tam odevzdal vyplněný ohlašovací formulář Antonín Křápek, který bude spolu s dalšími kolegy hlídat vinohrady v Blatnici pod Svatým Antonínkem. "Člověk musí znát, jak se hejna špačků chovají. Jak přelétávají a kdy je nutné je vyplašit. Ušetří si tak spoustu času, protože právě z tohoto hlediska je dozor velmi náročný," přiblížil Křápek. Upozornil, že každá oblast je jiná. "Tam, kde na ně jeden prostředek platí, může být jinde neúčinný," doplnil myslivec ze spolku Antonínek.
V blatnických vinicích je podle něj možné v krizové době pro pěstitele zaslechnout ze speciálních zařízení hlasy dravců, dělobuchy nebo různé hlásiče. "Lidská síla je přesto nejlepší," podotkl Křápek, který si letos vezme na starosti část ze sto padesáti hektarů vinohradůVína Blatel.
Vedoucí rostlinné výroby Blatelu Jan Grabec považuje použití brokovnic v boji proti špačkům za nejlepší řešení. Sítě jsou totiž pro velké rozlohy nepraktické a plynová děla přestávají být účinná. "Loni jsme jedno měli, ale letos jsme od jeho použití zcela upustili. Špačci si na jejich výstřely zvyknou," sdělil Grabec.
S ním souhlasí také ornitolog Vlastimil Seifert z chráněné krajinné oblasti Pálava. "Zařízení, která mají napodobit zvuk dravců nebo petard, jsou účinná jenom ze začátku. Špačci jsou chytrá zvířata, když zjistí, že jim žádné nebezpečí nehrozí, přestanou se bát. Na druhé straně, když více než tisícihlavé hejno odhání střelbou jeden člověk, ztrácí to na efektivitě. Špačci často uškodí ještě dříve, než se ozve rána," nabídl svůj pohled Seifert.
Naopak velkopavlovický vinař Martin Zborovský zastáncem střelby mezi poletující ptactvo není. "Špačky jsme nikdy nestříleli. Máme s nimi problémy jenom v některých lokalitách s otevřenými plochami. V místech, kde se vinohrady nacházejí v blízkosti remízků, je jejich výskyt znatelně nižší," nastínil Zborovský.
Ten předpokládá, že největší aktivitu vyvinou okřídlení všežraví pěvci až v září. "Sklidí se slunečnice a kukuřice, špačky poté začínají více zajímat hrozny," upozornil Zborovský.
Odstřel špačků povolilo v roce 2006 vyhláškou ministerstvo životního prostředí na základě snahy Svazu vinařů. Do hejn mohou střílet pouze myslivci nebo další jedinci oprávnění lovit zvěř. Musí ovšem dopředu požádat o povolení místní spolek, v jehož revíru se vinice nachází. Poté se nahlásí na příslušném odboru životního prostředí, pod nějž daný obecní katastr spadá. Také je třeba, aby úřad výskyt více než tisícihlavých hejn oznámil.
Všichni lovci navíc musí splňovat další podmínky. Hejno ptáků, které se chystají odehnat zbraní, musí čítat alespoň tisíc kusů. Následně je potřeba zastřeleného špačka najít, vzít jeho ornitologický kroužek a odevzdat ho spolu s vyplněnými dokumenty. "Používáme brokovnice. Střílet je možné jen na okraj hejna. Obvykle to ale stačí, výstřel není třeba opakovat. Loni jsme se dokonce obešli bez toho, abychom jediného špačka odlovili," připomněl Křápek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.