Přihlásit

Ohroženého sokola střelil lovec dravců. Trestu neunikne (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Volfartice
Tučná pokuta i několik let za mřížemi hrozí pytlákovi, který ve Volfarticích na Českolipsku před čtrnácti dny sestřelil zákonem chráněného dravce. Střelec svým jednáním porušil rovnou několik zákonů. Na svědomí má přitom i další ohrožené druhy ptáků.
Nově s policií na vyšetřování spolupracují také ochránci přírody CHKO České středohoří, kam Volfartice patří. Jejich kroky směřovaly hlavně k chovateli holubů z České Lípy, který si má jeden z místních domů pronajímat. Vyšetřovatele tam navedli sousedi.

Omylem se přiznal i k jestřábům
"Kromě dvou sousedů nám všichni potvrdili, že právě odtamtud rána vyšla," popisuje strážce přírody Daniel Pitek, který jako úřední osoba na případu spolupracuje s policisty ze Žandova.
"Vypověděl, že v žádném případě nestřílel a že rány, které odtamtud čas od času vycházejí, jsou od petard, ale ty nám neukázal ani je nedokázal popsat," dodává Pitek.
Tak trochu gól do vlastní branky si chovatel vstřelil, když se vyšetřovatele snažil přesvědčit o své nevině tvrzením, že když používá tzv. jestřábí koš, nemá potřebu střílet sokoly. Přitom ale asi zapomněl, že jde o zakázaný způsob lovu, při kterém dravci fyzicky trpí.
Zařízení s kovovou konstrukcí potažené pletivem je vybavené otevíratelným víkem a vespod místem, kam se vkládá holub jako návnada. Dravec dovnitř obvykle vletí vysokou rychlostí a když se víko zaklapne, tvrdě do konstrukce narazí. "Jestřábí koš jsme zajistili a našli jsme dokonce další, který byl právě ve výrobě. Když zjistil, že jestřábí koš je také problém, začal se vytáčet, ale všechny informace policisté úředně zaznamenali," uvádí Pitek.
Je možné, že pytlák, který sestřelil vzácného sokola, pouze bránil své holuby. Na to ale podle Pitkových slov existují jiné metody, především ty legální. "Vždycky lidem radím, ať si natáhnou nad dvůr pletivo nebo ať holuby na pár dnů, kdy nad nimi krouží dravec, zavřou. V případě, že dojde ke škodě způsobené zvlášť chráněným dravcem, mají také možnost žádat náhradu po státu," jmenuje Pitek.

Němci piplají, Češi střílejí

okolů stěhovavých, kteří se řadí mezi kriticky ohrožené dravce, žije podle odhadů v České republice pouze zhruba třicet párů. Pařáty většiny z nich zdobí přitom kroužky německých záchranných stanic. Zvyšovat jejich reprodukci se daří konkrétně berlínským ornitologům. "Němci přišli s ohromným projektem a my v Čechách doslova stojíme nad každým hnízdem, které se zde objeví," říká Pitek. I uhynulý sokol z Volfartic pocházel od německých sousedů.
Ze které stanice konkrétně, ale není zřejmé. Německý ornitologický institut by tomohl zjistit pouze v případě, že by měl k dispozici kroužek. Deníku to řekla jeho mluvčí Jennifer Golbol. "V případě, že se k nám vrátí kroužek ptáka, který byl nalezený mrtvý, informace dobře slouží k dalšímu studiu o jejich migraci," vysvětlila.
Smrt sokola ve Volfarticích rozvířila diskuse nejen mezi místními obyvateli, ale také mezi českolipskými odborníky. O naprosto nepochopitelném činu hovoří i zoolog Vlastivědného muzea Miroslav Honců. "Odhaduji, že střelce nemine mastná pokuta, odhadoval bych tak sto tisíc. Nevím, jestli se střelec hájil tím, že dravec ohrožoval holuby, ale v každém případě jeho jednání lze jednoznačně odsoudit," komentoval Honců.
Pytlák sestřelil sokola k zemi v pátek 8. srpna okolo 19. hodiny. Těžce zraněný dravec s masivním krvácením hrudi, křídla a břicha dopadl přímo k nohám majitelů jednoho z domů ve vesnici. První pomoci se šokovanému zvířeti dostalo až druhý den, kdy na místo přijeli pracovníci ze záchranné stanice Falco.
Ti jej předali do péče veterinářky, která se o něj následující tři dny starala a dokázala výrazně zlepšit jeho zdravotní stav. Jako zázrakem se proto mohl zase vrátit zpět do záchranné stanice. Po víkendu se už dokázal dokonce sám postavit a přijal i trochu potravy. Bohužel ale nebylo vyhráno. "V úterý se stav dravce najednou prudce zhoršil a i přes námahu veterinářky do půl hodiny uhynul, patrně na plicní embolii," konstatovala ředitelka stanice Falco.
Policie k celému případu pouze uvedla, že na na vyšetřování intenzivně pracuje. "Uděláme vše pro dopadení pachatele," uvedla krajská mluvčí policie Dagmar Sochorová.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.