Přihlásit

Známky ukáží šelmy Beskyd (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vlci, medvědi, jezevci a další chráněná fauna a flóra ozdobí dopisní obálky i sbírky filatelistů.

BESKYDY
Filatelisté z Valašska i jiných koutů země se mohou tetelit blahem. Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá na konec léta vydání nové emise známek, na nichž budou zobrazena zvířata žijící v Beskydech. Zařadit do své sbírky, případně nalepit na dopis či balíček si je první zájemci budou moci od 3. září.
Aršíky se čtyřmi známkami různé nominální hodnoty a třemi kupony vyjdou v nákladu 70 tisíc kusů. Renomovaní pražští kreslíři Libuše a Jaromír Knotkovi a rytec Martin Srb na nich zvěčnili medvědy, vlky, jezevce, divokou kočku a další faunu, flóru i některá panoramata moravskoslezského pohoří.

Mistři svého oboru
"Jde o jedny z nejpovedenějších známek za poslední dobu. Je vidět, že jejich autoři jsou opravdoví mistři svého řemesla," nešetří chválou předseda Klubu filatelistů při Středisku volného času v Rožnově pod Radhoštěm Vladimír Vystavěl.
Chráněným živočichům a rostlinám se známky vydávané na našem území věnují už více než deset let. "Po předposlední Šumavě a loňském Karlštejnsku padla letošní volba právě na Beskydy," osvětlil ředitel odboru známkové tvorby České pošty Břetislav Janík.
Sběratele jistě potěší, že kromě aršíků mohou získat i čtyři obálky k prvnímu dni vydání a příležitostná razítka. Na nich se objeví místa, ke kterým se jednotlivé známky vztahují. Půjde o Horní Bečvu, Nový Hrozenkov, Rožnov pod Radhoštěm a Velké Karlovice.
Nové známky budou k dostání na všech větších poštách po celé republice, včetně těch hlavních ve Zlíně, Vsetíně, Kroměříži, Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm. "U menších pošt záleží na tom, zda si je objednaly," upozorňuje Janík.
Křest nových aršíků připadne na neděli 28. září. Od 14 hodin se jej v Janíkově stodole v areálu rožnovského muzea v přírodě zúčastní kromě starostů valašských měst a obcí, filatelistů a zástupců České pošty i samotní tvůrci známek.

Podpisy i razítko se žábou
"Připravena bude mimo jiné jejich autogramiáda," doplnil Vystavěl. V poštovně skanzenu pak bude možné si aršík orazit dalším speciálním razítkem s obrázkem žáby.
Česká pošta distribuovala od roku 1993 až dosud pouze několik málo známek zobrazujících přírodní či architektonické motivy ze Zlínského kraje. Věnovaly se například rožnovskému skanzenu, hned dvakrát svatému Hostýnu, soše Radegasta nad Pustevnami, pohoří Bílé Karpaty a také Baťově kanálu.

***
Hodnoty známek se šelmami: - Jezevec lesní - 13 Kč (standardní tarif pro zásilky v tuzemsku do 50 g) - Divoká kočka - 17 Kč (standardní tarif pro zásilky v tuzemsku do 100 g) - Medvěd hnědý - 21 Kč (standardní tarif pro zásilky v tuzemsku do 500 g) - Vlci a ořešník kropenatý - 25 Kč (standardní tarif pro zásilky do Evropy do 50 g)


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.