Přihlásit

Konopiště: rodinné sídlo Habsburků (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Romantický zámek u Benešova patří díky svému vzhledu, honosným interiérům a nesmírně rozsáhlým sbírkám k našim nejnavštěvovanějším památkovým objektům. Původní gotický hrad založil na konci 13. století pražský biskup Tobiáš z Benešova.
Brzy však objekt přešel na Šternberky.
Středověký hrad měl podobu francouzského kastelu.
Hodějovští z Hodějova provedli na počátku 17. století renesanční úpravy. Během třicetileté války bylo Konopiště zničené a zpustlé.
V první polovině 18. století však Vrtbové z Vrtby vybudovali barokní rezidenci. Z této doby také pochází barokní brána od Františka Maxmiliána Kaňky se sochami Matyáše Bernarda Brauna. František Ferdinand d´Este zakoupil Konopiště v roce 1887 a vytvořil si z něj rodinné sídlo. Díky romantickým úpravám Josefa Mockera se Konopiště přiblížilo své středověké podobě. Je to robustní obdélníková budova s válcovými věžemi. Arcivévoda založil takzvanou Růžovou zahradu a anglický park o rozloze 225 hektarů a do interiérů umístil své obrovské sbírky. Můžete si zde prohlédnout tisíce předmětů, výtvarná díla, lovecké trofeje, sbírky zbraní, dobový nábytek, porcelán. U příležitosti stého výročí atentátu v Sarajevu probíhá výstava "Spojeni v životě i smrti" prezentující rodinné fotografie či korespondenci.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.