Přihlásit

Vlci z Břehyně se rozmnožují! Narodila se nejméně tři vlčata (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jde o první doložené rozmnožování vlka v Čechách po více než sto letech. Mláďata zachytila během léta fotopast

Břehyně
Senzace z Máchova kraje! Vlčí pár, o jehož výskytu v národní přírodní rezervaci Břehyně - Pecopala jihovýchodně od Doks na Českolipsku, mají ochránci přírody od konce března důkazy, povil mladé. Potvrdil se tak dohad, že vlčice zachycená na jaře, je gravidní.
Ochránci přírody kvůli sledování vlčat rozmístili na Dokesku ještě více fotopastí, ale paradoxně se jim čerstvě narozené vlky několik týdnů vůbec nedařilo zachytit.
"Měli jsme zprávy od lesníků z Vojenských lesů a statků, kteří pozorovali vlka a vlčici se známkami březosti a v červenci se nám podařilo nalézt stopy odpovídající dospělému vlku a vlčatům. Fotopasti ale dlouho nebyly úspěšné," přiznává Luboš Beran, zoolog ze Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj.

Turista údajně viděl více vlčat
"Úlovek" zaznamenala jedna z fotopastí až na konci července a v srpnu. "V tomto místě se podařilo více než patnáctkrát zachytit vlče či dvě různá vlčata a také jejich rodiče. Na snímku je ale vždy pouze jediné vlče. Pohromadě se je vyfotit zatím nepodařilo," vysvětluje zoolog. "Nicméně v druhé půlce srpna opět jeden z lesníků pozoroval v jiné části Dokeska vlčici s vlčaty."
Díky tomuto pozorování se nyní ví, že mláďata jsou minimálně tři. "Náš lesník viděl a může potvrdit tři. Máme sice ještě zprávu od jednoho turisty, který tvrdí, že viděl vlčí smečku s ještě více mláďaty, ale to je neověřená zpráva," upřesnil pro Deník Jiří Janota, ředitel mimoňské divize státního podniku Vojenské lesy a statky.
Vyfocená mláďata jsou jednoznačným důkazem o rozmnožení vlků v Máchově kraji. "Podařilo se tím po více než sto letech potvrdit rozmnožování vlků v Čechách a doufejme, že se zde vlci usídlí natrvalo," věří Luboš Beran.
Dobrou zprávu z nově vzniklé rozšířené CHKO Kokořínsko - Máchův kraj včera uvítalo také Hnutí Duha, podle kterého jde o obrovský úspěch.

Českolipsko lepší než Beskydy
"Do Beskyd se vlci vrátili už před dvaceti lety, ale na rozdíl od Českolipska jsou tam pravděpodobně pouze jednotlivá zvířata, která se nerozmnožují," uvedl Miroslav Kutal, expert na ochranu velkých šelem z Hnutí Duha.
Podle Kutala je potvrzení rozmnožování vlka v Čechách vlastně dárkem pro nově vzniklou chráněnou krajinou oblast Kokořínsko - Máchův kraj. Tím spíše, že vlčí rodina s mláďaty se pohybuje právě na území, které bylo k původní CHKO nově připojeno.
"Některá místa v Máchově kraji nemají daleko do pravěké české divočiny - jsou tu hluboké borové a bukové lesy, slatiny a močály. Vlci tu proto najdou příhodný domov," dodal Kutal. Obdobný názor sdílí také zoolog Luboš Beran. "Lze to vnímat i tak, že se ekologové i vlci shodli na tom, kde je příroda opravdu zajímavá," říká.
Vlci mají podle ekologů v krajině důležitou roli. Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusováním ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci.
Zprávu o vlčatech v okolí Břehyně včera na sociálních sítích hojně glosovali i lidé z Českolipska. "Karel Hynek Mácha by z toho měl určitě radost," napsala například Eva Žatečková. "Všem třem vlčatům přejeme všechno nejlepší," psali další.

***
Vlci na Českolipsku
29. března 2014 v 7.44 hodin ráno zachytila fotopast v rezervaci Břehyně - Pecopala vlka. Šlo o vůbec první důkaz výskytu vlka na Českolipsku, ačkoli ochránci přírody měli indicie o jeho výskytu už několik měsíců předtím. Odborníci podle snímku předběžně odhadovali, že by mohlo jít o gravidní samici. Vlci zaujali i Evropu, o Dokesku psala i BBC. . kvůli možnému narození mláďat nasadili ochránci přírody do oblasti Břehyně a Hradčan ještě více fotopastí . mláďata vlka se nakonec podařilo zachytit na snímku na konci července a v srpnu, dospělé vlky s mláďaty také pozorovali lesníci


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.