Přihlásit

Po lesích se potulují radioaktivní divočáci (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Od černobylské jaderné katastrofy uteklo již téměř 30 let, ale její účinky se stále projevují, dokonce až v Německu - v podobě radioaktivních divočáků. Divoká prasata, která se toulají po německých lesích, kde jsou lovena pro své maso, mohou být pro konzumenty velkým nebezpečím, varuje britský deník The Telegraph.

Od černobylské jaderné katastrofy uteklo již 28 let, ale její účinky se stále projevují, dokonce až v Německu - v podobě radioaktivních divočáků. Divoká prasata, která se toulají po saských lesích, kde jsou lovena pro své maso, mohou být pro konzumenty velkým nebezpečím, varuje britský deník The Telegraph. Radioaktivní divočáci byli v minulosti zachyceni i v Česku.

Testy saské vlády údajně prokázaly, že více než třetina místních divokých prasat vyzařuje tak vysokou úroveň radiace, že nejsou vhodné ke konzumaci. U téměř 300 z 752 testovaných štětináčů kontrola zjistila hodnoty radiace vyšší, než je povolený limit, uvádí The Telegraph.

I přesto, že Sasko leží přes 1100 kilometrů od Černobylu, vítr a déšť zanesly radioaktivitu nejen tam, ale ještě dále: kontaminace půdy byla zjištěna až ve Francii. Divoká prasata jsou přitom zasažena proto, že jejich potrava, jako jsou houby, je radioaktivní. I samotné houby z postižených oblastí jsou považovány za nevhodné ke konzumaci nejen pro divoká prasata, ale především i pro lidi.

Problém s radioaktivními divočáky v Německu nejspíš nebude mít brzký konec. Podle úrovně kontaminace odborníci předpokládají, že to může být otázkou dalších alespoň 50 let. Šéf Saské státní lovecké asociace Steffen Richter nevidí situaci ale úplně černě: "Další zvěř jako srnci a srny postiženy nejsou," zdůraznil pro německý Bild.

Radioaktivní divočáci byli v minulosti zachyceni i v Česku. Značné množství nebezpečného cesia bylo zjištěno například v mase šumavských divokých prasat, která s oblibou požírají kontaminované podzemní houby. Vysoké procento zasažených zvířat bylo zaregistrováno v západním cípu Šumavy, kde se po ukrajinské havárii vypršel radioaktivní mrak.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.