Přihlásit

Lesní plody je povoleno sbírat (Krnovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Okres Bruntál
Jak je to se sběrem hub nebo lesních plodů v Jeseníkách? Je povolen? A může člověk vjet autem do lesa, když tam jde sbírat houby nebo se jen projít?
"Sběr hub nebo borůvek v lesích je v Jeseníkách kromě některých maloplošných, zvláště chráněných území, zejména všech národních přírodních rezervací (NPR), povolen," přišel s dobrou zprávou mluvčí státního podniku Lesy ČR Zbyněk Boublík. Dále vysvětlil, jaký je rozdíl mezi vstupem do lesa ve správě státního podniku Lesy ČR, pokud jde o les v CHKO a mimo CHKO Jeseníky.
"Obecně je režim vstupu do lesa v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a mimo CHKO stejný, vyjma maloplošných, zvláště chráněných území, zejména národní přírodní rezervaci. V národní přírodní rezervaci a přírodních rezervacích provádějí kontrolu vstupu a pohybu návštěvníků především orgány ochrany přírody i takzvaní strážci přírody," uvedl mluvčí Zbyněk Boublík. Jak připomněl, vstup do "státního" lesa je vždy na vlastní nebezpečí, přičemž riziko narůstá za silného větru nebo během bouřky.
"V případě nepříznivých klimatických podmínek doporučujeme raději odložit návštěvu lesa na vhodnější čas. Z důvodů bezpečnosti nesmí návštěvníci lesů vstupovat do lesních porostů, kde probíhá těžební činnost," řekl mluvčí Lesů ČR.
Co se týká motoristů, ti nemohou jezdit k lesům všude,kam se jim zlíbí. "Policisté kontrolují zejména porušování dopravního značení umístěného před vjezdem do lesa či k vodním plochám, například ke Slezské Hartě," upozornila bruntálská policejní mluvčí Pavla Tušková. Při porušení zákazu vjezdu hrozí sankce do dvou tisíc korun, a pokud není řidič zjištěn na místě, případ si k projednání přebírá příslušný správní orgánu.
Možností prolomení zákazu vjezdu je získání povolenky, které vydávají majitelé lesů, třeba pro myslivce, chataře, včelaře nebo rybáře. "Tyto povolenky kontrolují lesní či rybářská stráž a také policisté v případě pravidelných kontrol," konstatovala policejní mluvčí Tušková. Rozhodně však podle lesního zákona platí zákaz vjezdu a stání motorovými vozidly, a to jak do lesů, tak i na lesní cesty.
V lese je dále zakázáno kouřit, rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně a tábořit mimo vyhrazená místa. "Táboření mimo vyhrazená místa se u nás poslední dobou objevuje častěji," dodal mluvčí podniku Lesy ČR Zbyněk Boublík.

***

Pozor na myslivce
K případným problémům v lesích může dojít při výkonu práva myslivosti, kdy se neukázněný návštěvník lesa pohybuje mimo značené turistické trasy v pozdních večerních, nebo naopak v brzkých ranních hodinách. Myslivci chodí ráno a večer na čekanou a nemusí být rádi, že jim někdo ruší zvěř. Bohužel se vyskytly případy, kdy myslivec někoho omylem postřelil. V těchto případech je v drtivé většině vina na straně myslivce, protože může střílet pouze na zvěř, kterou bezpečně rozezná, a tak, aby nikoho neohrozil, tedy například ne směrem k vesnici. zdroj: Lesy ČR

Může parkovat houbař u krajnice?
Ano. Pokud zákaz nevyplývá z instalovaného dopravního označení nebo ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, může řidič odstavit vozidlo ke krajnici kdekoliv. Zákaz platí třeba v zatáčkách, nepřehledném stoupání či klesání a na dalších úsecích podle vyhlášky. Při parkování návštěvníků lesa před lesem je potřeba, aby byl zachován průjezd jak pro osobní vozidla, tak i pro soupravy na odvoz dříví. zdroj: Policie ČR Bruntál

Co říká na sběr lesních plodů lesní zákon?
Lesní zákon říká, že "každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou na zemi ležící klest... Při tom je každý povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka, popřípadě nájemce lesa a jeho zaměstnanců." Dále je uvedeno, že "v lesích je zakázáno sbírat lesní plody způsobem, který poškozuje les". Pokud tedy lidé chodí do lesa pěšky a chovají se slušně, neodhazují odpadky, zbytečně nekřičí, nic neničí a podobně, jsou v lese vítáni. Na kole je možné jezdit i po lesních cestách. Ne však v lesních porostech. zdroj: Lesy ČR


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.