Přihlásit

Se školáky budou besedovat myslivci (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomoucký kraj
Besedy se školáky zaměřené na ochranu přírody, lesnictví a myslivost budou po celý školní rok pořádat myslivci z Olomoucka. Podařilo se jim uspět se žádostí o evropskou dotaci na projekt nazvaný Příroda kolem nás a získat na tuto činnost téměř dva a půl milionu korun. Peníze využijí kromě přednášek také na brožury, pracovní listy a pexesa s tematikou myslivosti určené pro žáky základních škol z celého kraje a na modernizaci přednáškového sálu v Olomouci. Také ten budou využívat školáci z regionu.
Od září do konce června příštího roku uspořádají myslivci pro základní školy z Olomouckého kraje přibližně stovku přednášek. Určené budou pro žáky třetích až šestých ročníků. "Tým lektorů dětem vysvětlí principy myslivosti, seznámí je se zásadami ochrany přírody a také s ekologickou výchovou. Máme pro žáky připravenou řadu příruček, obrazové pracovní listy s tematikou stromů, ptactva či zvěře a také speciální pexeso," popsal Jiří Zbořil, jednatel olomouckého mysliveckého spolku.
Českomoravská myslivecká jednota v Olomouci podle něj uspěla se žádostí o dotaci na mezinárodní projekt Příroda kolem nás, který spolufinancuje Evropská unie. "Podařilo se nám získat asi dva a půl milionu korun, dalších 380 tisíc korun musíme doplatit ze svého rozpočtu. Přednáškám jsme se věnovali už v minulosti, nyní je díky dotaci můžeme podstatně rozšířit a doplnit o tištěné materiály pro děti. Obrázkové brožurky a letáky bychom bez evropského příspěvku ze svých zdrojů nemohli v takovém rozsahu pořídit," poznamenal Jiří Zbořil.
Součástí projektu je také mezinárodní spolupráce s polským městem Nysa, tamními mysliveckými sdruženími a školami. Například v říjnu na Hanou přijedou čtyři desítky žáků z Polska. V LudéřověnaOlomouckupak pro ně myslivci uspořádají soutěž zaměřenou na ochranu přírody.
Kromě toho si budou s polskými nimrody vyměňovat zkušenosti v pořádání výstav a zkoušek mysliveckých psů a střeleckých soutěží. Uspořádají také jednu mezinárodní konferenci v Olomouci a další v Nyse.
Za peníze získané z evropských fondů myslivecká jednota zmodernizuje zastaralý sál ve svém sídle ve Wellnerově ulici v Olomouci. "Do konce letošního roku jej upravíme na klimatizovaný prostor vybavený projektorem, počítačovou technikou a novým nábytkem. Od února příštího roku budeme v těchto prostorách pořádat besedy pro školy a kurzy pro členy mysliveckých sdružení z regionu," dodal Jiří Zbořil.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.